Taggar
TEXT |Gunnar Grip
FOTO |Elisabeth Ohlson Wallin, Roger Stenberg

En skildring av ett vanligt ungt par som blir förälskade. Tillsammans får de en dotter som växer upp med skilda föräldrar. Som vuxen bestämmer sig dottern för att söka upp den pappa hon inte träffat på många år. Scenbilder av minnesbilder som dottern projicerar och som sätts ihop till själva dramat.

Pjäsförfattaren Lolo Amble skildrar den separationsskräck som aldrig går över och vilddjuret är en påminnelse om den. Sorgen över något som gått förlorat. Jag är själv pappa till tre vuxna döttrar och skild. Försöker ständigt orientera mig i döttrarnas tankevärld, men utan att nå fram till något bra svar. Kanske är jag lika oförstående som pappan i pjäsen, han som vill undvika framtida möten med mamman, trots mammans tafatta försök med bokpresenter som ursprungligen kommer från pappans bibliotek.
Dottern i pjäsen vill vara både pappa och mamma till lags, de skilda föräldrarna vill det också och hennes leende smittar av sig på omgivningen, men vi i publiken ser hennes ständiga vädjande att inte ”separera” henne från den känslan av tillkämpad kärlek som inte existerar i rummet. Det är sorgligt. Pojkvännen blir en utväg för dottern. Hon blir som vuxen älskad och bekräftad för den hon är. Men är ”det något som aldrig går över” – separationer?

Pjäsen har fått ett fantastiskt mottagande, hyllad av kritikerna och publiken har rusat till Dramaten. För regin svarar Gunilla Nyroos och i rollerna ser vi Magnus Ehrner, Melinda Kinnaman, Eric Stern och Kristina Törnqvist. Resemagasinet Buss har pratat med pjäsens författarinna, Lolo Amble.

Vilddjur på dramaten

Föreställningen har ju fått ett alldeles fantastiskt mottagande, hur känns det?
– Väldigt roligt, så klart! Det är en speciell upplevelse att se sina egna ord spelas på scen. Det lockande i att skriva dramatik är att söka en stämning, fånga situationer, vara öppen för att vad som helst kan hända.

Jag vet att du inom snar framtid har andra uppsättningar framför dig, av andra pjäser, men för du idag några diskussioner om att ”Vilddjur” ska sättas upp på någon annan teaterscen?
– Inte som jag vet just nu. Men det är ju möjligt att pjäsen kommer upp på andra scener.

Med tanke på publiktrycket, skulle det inte vara en bra idé att förlänga spelperioden?
– Jag hoppas ju att det blir så förstås men det återstår att se!

Spelas just nu på Dramaten: dramaten.se

Pjäsen Vilddjur på dramaten


Taggar:
TEXT |Gunnar Grip
FOTO |Elisabeth Ohlson Wallin, Roger Stenberg