skip to Main Content
Under Ytan – Puttrar Grytan

Under ytan – puttrar grytan

Europas första undervattensrestaurang öppnade den 20 mars. Restaurangen som fantasifullt nog är döpt till ”Under” är belägen i en liten fiskeby, Lindesnes, i södra Norge, några timmars bilresa från Oslo. Ordet ”under” kan på norska vara synonymt med såväl nedanför, dold av, inom loppet av som underverk, mirakel, fenomen. Den mycket framgångsrika norska designbyrån Snøhetta har tagit fasta på den dubbla betydelsen i ordet då man döpt restaurangen. Byggnaden består av betong och är delvis nedsänkt i havet, ”en restaurang fem och en halv meter under ytan som exponerar dig för havets underverk”, som man själva beskriver projektet. Gästerna kan blicka ut över det marina livet genom ett elva meter brett panoramafönster gjort i plexiglas. Föredrar man att hoppa över middagen, eller kanske att förbereda sig inför den, kan man ta plats i champagnebaren, som dock befinner sig ovanför vattenytan.
 
Utsikt från undervattensrestaurangen
Med havsbotten som backdrop förbereds restaurangen för kvällens gäster.

Forskningsstation

Själva restaurangdelen kan ta emot 100 gäster och man serverar i huvudsak fisk och skaldjur. Restaurangens Head Chef, danska stjärnkocken Nicolai Ellitsgaard, har komponerat tre menyer, dessa rör sig i ett prisspann mellan 850 och 2 250 NOK (960 och 2 550 SEK, i april 2019). Så för att riktigt kunna njuta av upplevelsen så bör du vara stadd vid kassa. Du bör även vara ute i god tid; restaurangen är redan fullbokad fram till i sommar. Under de tider då restaurangen inte tar emot middagsgäster fungerar byggnaden som forskningsstation inom marinbiologi. Man kommer inte att nöja sig med att servera enbart fisk och skaldjur, man vill använda lokala råvaror i spännande kombinationer.
– Vi ska försöka visa på mångfalden här på Sörlandet. Själv tycker jag så klart att maten är jättegod och vi har skyhöga ambitioner för den här restaurangen, säger Nicolai Ellitsgaard till Godt.no. Det är många som tror att det är en ren fisk- och skaldjursrestaurang men det är det inte. Vi vill servera många olika råvaror från området runt Lindesnes.
 

För mer information: under.no

 

Lindesnes udde ligger vid Skagerrak cirka 20 kilometer sydväst om huvudorten Vigeland.
Som sagt, vill du äta middag under vattnet får du vara snabb, redan innan öppning hade man fått in 7 500 reservationer.

Back To Top