skip to Main Content
Svårslagen Filmmagi

Svårslagen filmmagi

En liten box med ”Gremlins” och ”Gremlins 2 – Det nya gänget” är en fin present till alla filmälskare. Båda filmerna har sina år på nacken, inte minst tydligt i de ganska vuxna teman som sprängs in i ungdomsformatet. På den här tiden kunde vuxna vara trasiga människor även i barnfilmer ungefär som i Astrid Lindgrens berättelser. Nu är ju inte ”Gremlins” någon direkt barnfilm men för de yngre som inte är alltför skraja är det en fantastisk film att som liten få uppleva lite skräck bland allt det gulliga. ”Gremlins 2” är mindre skrämmande än föregångaren och fylld av larvig men rolig humor med många filmiska skämt. Med tanke på hur rysliga filmer för barn fullkomligt boomat de senaste åren är det här ändå lättsmält.

Historien om lille Gizmo och vilka konsekvenser det kan få att bryta mot reglerna med de underliga mogwai är fortfarande högklassig underhållning. De gulliga och magiska inslagen i en annars ganska normal värld gör det här oerhört lätt att ta till sig. Jämfört med dagens filmer är tempot kanske inte så högt som vi upplevde då på en Video 2000 men ännu tillräckligt för att göra ”Gremlins Collection” till en perfekt låda för familjeunderhållning. Och visst kan vi komma överens om att göra julrysaren ”Gremlins” till en återkommande jultradition? För som monsterfilm för familjen är de här mer eller mindre 30 år gamla filmerna rätt så svårslagen filmmagi.

Om Jonas Danielsson:
Under några år en av paneldeltagarna i Go´Kväll, SVT om fredagarna och har arbetat i över 20 år med att leverera texter till bland andra Total Film, Moviezine, Folkbladet Västerbotten och Nöjesmagasinet City.Jag skriver i allmänhet om all slags kultur eller nöje och synnerhet om film. Jag är disputerad etnolog och avhandlingen “Skräckskönt” som handlar om skräckfilm och medieanvändning utkom på bokförlaget H:ström Text & Kultur 2006.

Back To Top