Taggar
Inget inbokat i helgen? Varför inte ta tillfället i akt och åka på en kryssning till Riga? Du får inte många timmar i hamn, men om du följer mitt recept kan jag garantera att du inte blir missnöjd. Häng med på en snabb visit till Riga.

Från Värtahamnen i Stockholm avgår varje vecka ett antal fartyg som styr kosan mot Lettlands charmiga huvudstad Riga. Kanske har man inte så många dagar att spela på och har som mest tid med en kryssning som sträcker sig över 48 timmar. En storstadsweekend i all ära, men ibland kanske man inte har möjlighet att ta ledigt från jobb eller skola. I ett sådant fall är en tvådygnskryssning under en helg ett ypperligt alternativ när reslusten inte vill ge vika. Frågan är bara hur man får ut så mycket som möjligt av sin korta vistelse i en storstad. Jag gjorde själv denna resa för bara några veckor sedan och hade endast sex timmar i denna baltiska pärla och jag måste säga att jag är mycket nöjd med vad jag fick ut på den korta tiden. Mitt första tips är att planera och välja ut några saker man vill göra när man väl har kommit fram till destinationen. Kanske finns där en speciell byggnad man vill fotografera, eller en viss kyrka man vill besöka. Kanske värdesätter man mer att avnjuta en god lokal måltid och gör en sökning på nätet innan man åker för att försäkra sig om att man hamnar på en restaurang med bra recensioner. Jag använder mig exempelvis allt oftare av TripAdvisor och Pinterest som jag tycker är fantastiska appar när man vill navigera sig fram i djungeln av olika val och möjligheter. Det vore ju faktiskt lite trist om man sprang rakt in i första bästa turistfälla och fick betala överpris för halvmesyrer. Visst försvinner kanske charmen med att ”gå vilse” i en stad och plötsligt snubbla över något undangömt lokalt ställe inklämt i en trång gränd. Men om vi ska vara ärliga, hur ofta händer det? Inte så ofta om du frågar mig. Speciellt inte om man bara har ett mycket begränsat antal timmar på sig.

Romantiskt och mystiskt

Det låter förvisso väldigt romantiskt och mystiskt att planlöst ströva omkring, men min erfarenhet är att de flesta människor som helt utan planering åker till en storstad under några få dagar kommer hem besvikna. ”Pastan var inget speciellt i Rom”, ”Stranden var skitig i Barcelona”, ”Warszawa var övermäktigt stort och saknade helt charm. Krakow är mycket mysigare” och så vidare …

Känner ni igen er? Besöker man en storstad för första gången och inte känner någon som kan visa en runt, eller har kollat upp något själv, blir man ofta besviken. Och det är inte så konstigt. Stadskärnan är ofta stor och olika stadsdelar erbjuder olika saker. Stadens invånare vet att turisterna vill testa lokala maträtter och att samma turister är beredda att betala överpriser. Därmed skapas en hel marknad av vad som vid en första anblick upplevs som genuint men som i själva verket är det rakt motsatta. Detta kan vilseleda vilken turist som helst och de flesta av oss har nog upplevt detta. Därför rekommenderar jag ett visst mått av planering. Dyker det upp något bättre alternativ eller något lokalt tips när man väl befinner sig i staden bör man vara flexibel. Mina egna mål under vistelsen i Riga var bland andra att köpa någon form av hantverk typiskt för Lettland och som jag kommer att ha användning för. Äta en god och hyfsat billig lunch, samt att hitta ett mysigt café och unna mig en bra kaffe och något sött. Jag hade även föresatt mig att dricka en lokal öl, gärna på ett mikrobryggeri. Jag uppfyllde samtliga dessa mål.


Handstickat från Riga

Med hjälp av Pinterest lärde jag mig att Lettland är känt för sina fina handstickade vantar med unikt mönster. Jag hittade även adressen till några butiker som sålde äkta exemplar av dessa vantar. Det vimlar nämligen av försäljare på torgen som säljer likadana vantar fast av mycket varierande kvalitet. När det började kurra i magen gick jag in på ett ryskt matställe som serverade ryska dumplings. Det var ett typiskt lunchhak och maten smakade bra och var väldigt billigt och stället verkade populärt bland lokalbefolkningen. I detta fall var det emellertid slumpen som avgjorde att jag hittade just det stället. Är man ute efter en mysig restaurang med inbjudande miljö bör man nog leta vidare. Är man dock lika tokig i rysk mat som jag och gillar idén av ett ryskt snabbmatsställe är det ett utmärkt alternativ. De nyköpta lettiska tumvantarna visade sig vara ett enastående köp just denna dag eftersom kylan var bitande kall. En värmande kopp kaffe inne på något trevligt café verkade vara en bra idé. En snabb sökning på TripAdvisor guidade mig till ett fantastiskt litet café i medeltida stil. Det kändes lite som att kliva rakt in i filmen Chocolate med Johnny Depp i en av huvudrollerna. Chokladpraliner låg uppradade längs med disken tillsammans med en massa andra härliga bakverk. Den dova belysningen tillsammans med stenväggar och en gammaldags inredning skapade en mystisk stämning. Jag beställde en cappuccino, satte mig vid ett av borden och lät den varma och krämiga drycken sjunka ner. En trappa ner fanns ytterligare en sektion med en bar och en cafédel, den senare kanske ännu mysigare än den övre. Efter att ha spenderat ett par timmar på caféet var det inte särskilt lång tid kvar tills det att färjan åter skulle lämna hamnen.

Öl på ett mikrobryggeri

Men en öl skulle jag åtminstone hinna med. Jag googlade ”Mikrobryggeri i Riga” på min sökmotor, skrev in adressen på Google Maps och hade tur: minibryggeriet visade sig ligga alldeles i närheten. Jag gav mig åter ut i vinterkylan och kom snart fram till en bakgata där bryggeriet låg. En lång trappa ledde mig ner till en rustik och tilltalande lokal i tysk stil. Jag gick fram till baren och frågade om de hade någon lokal IPA och bad bartendern tappa upp ett glas av sin egen favorit. Den smakade utsökt med lagom mycket beska och med en fräsch ton av citrus. I lugn och ro sörplade jag i mig ölen och var efter någon halvtimme redo att promenera tillbaka till båten mycket nöjd och belåten och med en dröm om att återkomma.

Faktaruta

Min kryssning
En hytt kostade mig 400 kronor för två nätter. Det var en sista-minuten-resa och du hittar sådana erbjudanden på hemsidan. Priset är per hytt och inte per person. Så är ni ett större ekipage blir det ännu billigare. Ombord erbjuds en middagsbuffé för 330 kronor och även en frukostbuffé. Det finns även lite andra restauranger att välja bland. Det bjuds på underhållning i form av dans och sånguppträdande och ett liveband. Vill man utmana sig själv finns även karaoke ombord.

Tines: Butiken där jag köpte mina stickade vantar. Andra butiker som också säljer dessa är Sena Klets och Hobbywool.

XL Pelmeni restaurang: Det ryska snabbmatstället som serverar ryska pelmeni som är en typ av dumplings. Till det serveras gräddfil. Det fanns även soppa och ryska sallader att välja som tillbehör.

Café Black Magic: Det medeltida och mysiga caféet där jag drack min cappuccino.

Folkklubs ALA Pagrabs: Mikrobryggeriet där jag drack min lettiska IPA (Indian Pale Ale).

För mer information: tallinksilja.se


Taggar: