skip to Main Content

Säg Saturnus – det räcker

De små flaskorna från Saturnus har under årtionden fyllt hyllorna i svenska livsmedelsbutiker med mystik och löften om exotiska smakupplevelser. Företaget stod även bakom lanseringen av Cuba Cola. Saturnus – en genuint svensk dryckesklassiker med influenser från hela världen.

Saturnus extrakt och essenser är något genuint svenskt som man gärna förknippar med likörer. Saturnus essenstillverkning startade redan i slutet av 1800-talet i apotek Fläkta Örn i Malmö. Där arbetade den hängivne apotekaren och innehavaren Fritz Borg, som vid den tiden sålde medikamenter och blandade hälsobringande droger till ortsbefolkningen. År 1893 träffade Fritz Borg laboranten Anders Nilsson som efter utbildning i Tyskland arbetat på en större utländsk essensfabrik. Nilsson – energisk och full av idéer – föreslog Borg att de skulle starta tillverkning av essenser för att konkurrera med de importerade varorna som likör  och spirituosatillverkarna använde sig av. Borg nappade på förslaget!

Fabriken Saturnus

Redan samma år startade de i ett par av Nilsson specialinredda rum i Fritz Borgs apoteksfastighet, en liten fabrik under namnet Saturnus. Frukt och bär köptes in från svenska leverantörer, eteriska oljor, aromer och kryddor importerades. Produktionen inriktades på essenser för likör- och sprittillverkning och klarmedel för vintillverkning. Ett par år senare startades även tillverkning av fruktetrar för karamell- och lemonadtillverkning, giftfria färger och fruktaromer. Men ryktet om spritmonopol och de nya förslagen till rusdrycksförsäljning fick företaget att i början av 1900-talet se sig om efter nya produkter.

Läsk – nya flugan

På kontinenten var läskedrycken väletablerad – en för Sverige ny typ av dryck. Detta intresserade Borg och Nilsson som 1911 kom ut med en dryckesguide. Satsningen på läskedryckerna blev en succé! I dagligvaruhandeln, på restauranger och caféer dök det upp flaskor med spännande och färgglada ettiketter.

Utrymmena i apotekshuset blev för små och 1912 gick flyttlasset till större lokaler i Malmö Cigarr- och Tobaksfabrik på Grynbodgatan.

Mord och brännvinsbränneri

I byggnaden bedrev i början på 1800-talet fortifikationskamreraren Hans Henrik Malmborg brännvinsbränneri. Enligt rykten som florerade i staden förvarade Malmborg – som var känd för sin girighet – också stora summor pengar i huset. Detta ledde till att han en vårmorgon 1819 blev mördad av tre personer. I rummet där fortifikationskamreraren miste livet inrättade nu Borg och Nilsson sitt essenslager.

Kronvodka som bas

Så kom första världskriget och importerad sprit blev dyr. Saturnus essenser och extrakter blev därför populära. Med Kronvodka som bas kunde svensken blanda till sin egen punch, cognac, Aqua vite eller likör. 1918 avlider Anders Nilsson och ett par år senare Fritz Borg. Den nya ägaren Arvid Liepe morderniserade företaget.

Välkända ersättningsprodukter

På 1930-talet och under andra världskriget lanserade företaget en rad ersättningsprodukter och extrakter till de svenska hushållen. Aroma ersatte färsk frukt vid tillverkning av exempelvis saft, gelè och glass. Produkten Solex förvandlade kaffegrädde till vispgrädde. Saturnus hushålldroppar i olika färger och smaker satte piff på bröd, konfektyr, glass och bakverk.

Efter kriget kom nya trender från USA. Efter livliga debatt blev 1953 coladryckerna tillåtna i Sverige. Saturnus introducerade Cuba Cola ett par månader innan Coca Cola hunnit få sina flaskor över gränsen.

Back To Top