skip to Main Content
Qvo Vadis – Vart Reser Du?

Qvo Vadis – Vart reser Du?

Qvo Vadis – Vart reser Du?

Att resa med buss och tillsammans med andra bussresenärer, erbjuder en delad upplevelse. Precis så reste Carl von Linné på 1700-talet och ofta i sällskap med sina noggrant utvalda studenter från Uppsala, när han besökte de svenska landskapen och beskrev dem i sina böcker. De flesta orter i Sverige har idag Linnéminnen, känner du till några?

Linnélärjungarna reste däremot i hela världen med ostindiska kompaniets fartyg från Göteborg, men bara hälften överlevde och kom tillbaka till Sverige.

Hos Linné samlades – med dåtidens postgång – alla örter, växter och frön, som sedan odlades i hans egen Linnéträdgård som tillhörde Uppsala Universitet. För sin framgångsrika och populära undervisning lät han en uppsalasnickare tillverka en unik möbel, som egentligen har sitt ursprung från Klosterbiblioteken på 1 000-talet och var vanliga i professorshemmen redan på 1700-talet, då böckerna var otympliga och stora. Idag har vi bytt ut dem mot bärbara datorer, Ipads och smarta telefoner. Men bekvämligheten är densamma. Carl von Linné skapade en för tiden ovanligt karaktärsfull och bekväm läspulpet som han använde både som studiestol och kateder vid föreläsningar och privat undervisning.

BYGG DEN SJÄLV

Nu kan du bygga din egen plugghäst, enligt Linnés grund skiss och sätta din egen prägel  på originalet från år 1741. Du bygger en ergonomisk datormöbel som fungerar lika bra att sätta din bärbara dator på som att plugga vid. Du kan faktiskt bygga ditt egna exemplar, egenhändigt och kostnadsfritt. Om du inte snickrar själv, finns Plugghästen som ett färdigt exemplar med hemleverans till din egen hemadress från vårt lager.

GRATIS BYGGINSTRUKTION

Carl von Linné inspirerades troligen av biblioteksstolar från utländska universitet som han besökte under sina resor till bland annat Harderwijk, Holland. Han lät sannolikt tillverka sin egen ”läs- och skrivpulpet” redan år 1741 genom att uppdra tillverkningen åt en lokal snickare i Uppsala. Många som provrider Linnés Plugghäst upptäcker hur bekvämt det är att sitta i ”sadeln” och att arbetsställningen blir något framåtlutad av en “aktiv arbetsstol”.

VACKER ATT SE PÅ

Vår numera moderna och uppdaterade version har fått en ny och modern formgivning, utan att förvanska dess ursprungliga grundkonstruktion, ergonomi och funktionella betydelse. Dessutom är den vacker att se på utan ”ryttare”, tack vare ett ljust träslag och exklusivt svart tapetserararbete! Med den historiska Linnés Plugghäst vill vi skapa en bättre och tydligare profil/symbol såsom en “Sverigeprofil” för Linnés Sverige, och inför det kommande svenska Världsarvet i ämnet ”Systematisk Biologi”. Dalahästen får en utmaning!

Vad betyder ordet Plugghäst? På Wikipedia kan man läsa vad ordet ”Plugghäst” står för. “Plugghäst kommer av verbet plugga. Ordet plugga är känt sedan tidigt 1700-tal i betydelsen föra in ett föremål för att täppa till något. Ordet plugga används också för att ta till sig information och kunskap. Benämningen ”Linnés Plugghäst” uppstod i folkmun först på 1800-talet.

På många turistbyråer och bibliotek i Sverige, som tidigt under Linné-året 2007 fick en plugghäst i donation exponeras ett färdigt snickrad exemplar av Linnés Plugghäst. Linnés plugghäst främjar långa läspass, där kroppen bör vara ”rörlig” under läsning eller när du skriver. Stöd för armbågen i en framåtlutande ryggställning avlastar också ben och rygg. Dessutom har arbetsterapeuter, ergonomer och sjukgymnaster uppskattat denna annorlunda arbetsstol.

DETTA ÄR GUNNAR GRIP

Gunnar Grip är kulturentreprenör och projektledare. Han driver med obruten entusiasm projektet Plugghästen. Gunnar är infödd Uppsalabo och vet det mesta som finns att veta om Carl von Linné. Faktum är att det har gått så långt att han i sin e-postadress kallar sig för ”Carl”. Då förstår ni.

Här kan du läsa mer om Linné – samt ladda ned en gratis bygginstruktion:

www.plugghasten.se

 

Back To Top