Taggar
Foto |Jonas Danielsson, Wikimedia Commons, Pixabay
1977 är året som ständigt förknippats med punkrörelsens födelse. Visst fanns det punk innan Sex Pistols banbrytande skiva ”Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols” utgavs den 28 oktober det beryktade året, men den betraktas alltjämt som hela rörelsens själva genombrott. Om man vill lyssna på annat än Sex Pistols då? Här kommer en lista på banbrytande punk som alla firar (mer eller mindre) 40 år. Grattis!


10. The Tubes – The Tubes (1975)

Foto: Wikimedia Commons

Säga vad man vill om teatraliska San Fransisco-bandet The Tubes. Men som de själva skrivit en ironisk låt om: ”I was a punk before you were a punk” så var The Tubes väldigt mycket punk innan punken riktigt exploderade. Debutskivan kom 1975 och innehåller låten ”White Punks on Dope” som tillsammans med andra hits som ”What Do You Want from Life” lägger en slags bas för hela attacken mot det tillrättalagda konsumtions- och löneslavsamhället.

9. The Stooges – Fun House (1970)

Foto: Jonas Danielsson

Det är svårt att prata om punk utan Iggy & The Stooges. Den här plattan från 1970(!) är mindre musik och mer ren energi. Det är som att deras beryktade råa livespelningar fångats på vinyl för eftervärlden att förundras över. Lyssna bara på kaoset i ”L.A. Blues”!
Iggys utåtagerande person är fortfarande sinnebilden för punkarens destruktivitet och typ hela punkvärlden benämner ”Fun House” som deras absoluta favoritalbum, däribland Joey Ramone, Henry Rollins och Nick Cave.

8. Misfits – Static Age (1977/1997)

Foto: Jonas Danielsson

Misfits första album ”Static Age” spelades in 1977 men släpptes först långt senare. Och man förstår nästan varför. Både soundet och innehållet var utan någon slags like. Morbida skräckteman och ursinnigt våld ackompanjerat av körer och slammer. Glenn Danzigs röst bryter av allt med ett slags djup skönhet som ingen har lyckats efterapa. Kanske Elvis. Men han var ju före. Vem skulle ge sig på att släppa det här?

7. Dead Kennedys – Fresh Fruit for Rotten Vegetables (1980)
Okej. Den här skivan firar inte 40. Men vem bryr sig. Är du punk eller inte? ”Fresh Fruit for Rotten Vegetables” är en av punkens allra mest inflytelserika skivor. Här är det politiska så starkt i förgrunden att frontmannen Jello Biafra, som faktiskt en gång kampanjade för att bli borgmästare i San Fransisco och för att bli Green Partys presidentkandidat(!), blir till en slags ledstjärna för punkens anarkism och sarkasmer.

6. The Clash – The Clash (1977)

Foto: Wikimedia Commons

Ansett som ett av de bästa punkalbumen någonsin är ”The Clash” bland annat en frenetisk attack på det brittiska klassamhället. The Clash blandade också hejvilt musikstilar och var kanske de bättre musikerna på den här listan. Den eklektiska musikstilen och den lite mindre slamriga musiken var också lättare att ta till sig för en större publik vilket har gjort dem till giganter i de flesta musikälskares hem.

5. The Damned – Damned Damned Damned (1977)

Foto: Wikimedia Commons

”Damned Damned Damned” släpptes redan i februari 1977 och slår alltså egentligen albumet ”Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols” med hela åtta månader. Svårt att bortse från det faktumet då Sex Pistols album i populärkulturen betraktas som det första punkalbumet och att banden turnerat tillsammans.
Debutskivans skitiga omslag med medlemmarnas ansikten nedskitade av pajkastning och låtar som ”New Rose”, som släpptes som singel 1976, är så klassisk punk som det någonsin kan bli.

4. Patti Smith – Horses (1975)

Foto: Wikimedia Commons

Som vanligt är det tunt med kvinnor i sådana här sammanhang. Och visst hade man kunnat trycka in till exempel Blondie och X-Ray Specs med galningen Polly Styrene i listan utan att blinka nämnvärt. I Vilket fall är och förblir Patti Smith en punkikon omöjlig att ignorera. Debutskivan ”Horses” är stilbildande punk med sin revolutionära beatpoesi som är mindre raktpåsak som så mycket av punkrörelsens budskap. För den skull inte mindre drabbande.

3. Traste & Superstararna – Pengar (1979)

Foto: Jonas Danielsson

Det hade kunnat vara Ebba Grön, Slobobans Undergång eller PF Commando. Men Traste & Superstararna från Hälsingland är på något sätt det utmärkande för den svenska punken.

Utan Traste & Superstararna vet ingen vad som skulle hänt med svensk musik. Som ett slags skogs-Ramones visade de med nonsenstexter och rock att vem som helst kan göra sjukt bra musik. En kul och förmodligen inte sann historia är att de började spela som de trodde att Sex Pistols lät efter att ha läst om det brittiska bandet.

2. New York Dolls – New York Dolls (1973)

Foto: Wikimedia Commons

Ännu en skiva som är betydligt äldre än själva punkrörelsen och samtida med MC5 som tyvärr föll ur den här listan. Men den är inte mindre punk för det även om glamrockare vill påstå annat. Deras extravaganta stil och låtar som ”Personality Crisis”, ”Trash” och ”Frankenstein” där David Johansens slängigt skitiga sång ekar genom hela punkens historia. Så skilda artister som Sex Pistols, Guns´n´Roses och Morrisey har sagt sig se det här som sina förebilder.

1. Ramones – Ramones (1976)

Foto: Pixabay

Ramones debutskiva slog ned som en bomb. Enkel rak rock’n’roll med tre ackord och en sjujävla attityd. Låten ”Beat on the brat” var den första låten frontmannen Joey Ramone skrev baserad på ackord från en låt av Iggy Pop och en händelse från barndomen.

Ramones logga syns nu på varenda T-shirt men nästan hela den verksamma tiden var en kamp för att överleva. Överlevt har tyvärr ingen av originalmedlemmarna men deras livsverk är odödligt. Joey Ramone har släppt två fullängdare efter sin död som båda också är väl värda album i din hylla.


Taggar:
Foto |Jonas Danielsson, Wikimedia Commons, Pixabay