Taggar
TEXT |Leo Holm

Sedan återföreningen i december 2016 har Nynningen gjort ett sjuttiotal konserter över hela landet, från Luleå i norr till Malmö i söder. Den 5 april släpptes det nya albumet ”Vi Kommer”, en dubbelvinyl med liveinspelningar. Plattan är gruppens femte album och det första albumet på 43 år! Fjorton spår på fyra färska vinylsidor. Förutom låtar med dagens upplaga av gruppen finns här några exklusiva spår där exempelvis Sven Wollter och Totta Näslund står för sången.

Nynningen var aktiva på sjuttiotalet under åren 1971-1980. Gruppen gav bland annat ut albumet ”För Full Hals”, med tonsättningar av den ryske poetens Vladimir Majakovskijs

Nynningen

Nynningen som de såg ut då det begav sig.

dikter, en skiva som räknas som en av sjuttiotalets viktigaste. Gruppen startades av Bertil Goldberg och Tomas Forssell som en akustisk duo. Totta Näslund kom med och trion fick namnet Nynningen. När den första skivan ”Man mognar med åren” släpptes 1972 hade Christer Öhman klivit in som sångare. Gästmusiker var bland andra Bernt Andersson och Bengan Blomgren (som blev fasta medlemmar i gruppen) samt Anders Melander från Nationalteatern. Totta Näslund kom tillbaka i gruppen och Nikke Ström kom med 1973.

Nynningen och Nationalteatern

Gruppens medlemmar varierade fram till sista turnén som Nynningen gjorde våren 1980. Då hade man släppt fyra egna skivor och medverkat på många andra, bland annat den legendariska ”Doin the omoralisk schlagerfestival” i samarbete med Sillstryparn, en figur från Nationalteaterns alla pjäser. Just den fria teatergruppen Nationalteatern blev en återkommande samarbetspartner under många år med Kabarevyer, musikteaterföreställningar och det stora Tältprojektet 1977.

Under 2019 turnerar gruppen över landet och framträder bland annat på Rock At Sea 5 april och på Fasching den 6 april i samband med releasen av ”Vi Kommer”.


Taggar:
TEXT |Leo Holm