Varför ska du besöka Henan-provinsen?:Henan-provinsen är ett eklektisk, myllrande bombardemang av olika intryck – antik kultur och historia, fler tempel än du någonsin har sett i ditt liv, Kung Fu, storslagna naturupplevelser och urbant storstadsliv. En garanterad kulturchock, och helt fantastiskt.Transport:Flyg:Kinas officiella flygbolag Air China trafikerar över hela världen, samt inom Kina. Bland annat finns en daglig direktförbindelse mellan Stockholm och Beijing. Läs mer på airchina.se Höghastighetståg:Höghastighetstågen – ett praktexempel på hur modern kinesisk infrastruktur har smällts upp på rekordfart – länkar samman 28 av Kinas 33 provinser. Tåget, som når hastigheter på upp till 300 kilometer i timmen, går ovanpå betongbroar ett par meter ovanför marken – ett miljövänligt, bekvämt, snabbt och säkert sätt att ta sig runt i Kina på. Att ge sig ut i den, milt uttryckt, kaotiska trafiken med exempelvis buss är snarare något för den mer äventyrslystna.Taxi:Att åka taxi är billigt, men läskigt. En färd från flygplatsen utanför Beijing till Himmelska fridens torg tar till exempel en dryg timme och kostar kring 150 yuán (cirka 200 kronor) – men under den timmen hinner ditt liv passera i revy.Hotell:I Henan finns 16 femstjärniga och 96 fyrstjärniga hotell, till väldigt överkomliga priser. En natt i dubbelrum på femstjärniga Sheraton Zhengzhou mitt i Zhengzhous sprillans nya stadskärna kostar till exempel cirka 750 kronor – utsikten från ditt rum är garanterat magkittlande.Mat:Uppe på kullarna utanför Dengfeng finns den enda vegetariska restaurangen i hela Kina: Yongtai Temple – rekommenderas varmt. I övrigt är all mat i Kina ett äventyr, du kan aldrig vara riktigt säker på vad du får – men det är väldigt spännande att ta reda på det.
Taggar Henan, Kina, Kung Fu, Resor,
TEXT |Oliver Pechter
FOTO |Helena Pechter, Oliver Pechter
Kina är en garanterad kulturchock för oss svenskar – enormt, tättbefolkat och alldeles annorlunda. Men kulturchocker är bra; efter att förvirrat ha stapplat runt med jetlag och överösts med nya intryck kan vi så småningom, efter några dagar, börja smälta allt det främmande. Det är då vi inser att annorlunda är spännande, stimulerande och otroligt lärorikt – vi får en nyfunnen respekt och förståelse för människor vi vid en första anblick kanske inte riktigt förstår oss på.

Kina rymmer så otroligt mycket mångfald. Redan när jag kliver av planet i Beijing – lagom mör efter drygt åtta sömnlösa timmar på flyget från Arlanda – slås jag av känslan att jag befinner mig långt hemifrån; luften är tät och fuktig med lätt sur bismak. Luftföreningen i huvudstaden är påtaglig; när planet gick ner för landning nådde vi plötsligt ett tjockt lager smog [en blandning av luftförorening och dimma, reds anm], smog som när jag väl står på marken igen känns av i halsen. Men luftkvalitén – förvisso alldeles förfärlig i Beijing – är inte heller det ensidiga skräckscenario som vi gillar att måla upp i väst; under resans gång kommer jag att besöka ytterligare 5 kinesiska städer med slutsatsen att det verkligen inte är påtagligt överallt, samt att vädret gör stor skillnad.

Resa hit

Flygplatsen i Beijing är världens största och mest trafikerade, till synes utan ände. Varje terminal i sig motsvarar en medelstor svensk stad. Prisvärda flygbolaget Air China flyger hit direkt från Arlanda på blott åtta och en halv timme.

Inträde, visum

För att ta sig förbi Kinas gränskontroller krävs visum – det enklaste att skaffa är ett turistvisum som kostar kring 500 kronor, klistras in i passet och garanterar fri rörelse inom Kina under 30 dagar. Cirka 5 passkontroller, tre stämplar och en kortare tågresa terminaler emellan senare är jag vid nästa anslutning: inrikesflyget till Zhengzhou. Nästan alla jag ser bär på en egen liten teflaska i färgglad plast, och var hundrade meter finns små stationer med varmvatten för påfyllning. Men det är inte så lätt att diskret iaktta människor i min omgivning; folk tittar lika mycket på mig som jag på dem – i mindre kinesiska städer och samhällen jag besöker senare under resan kommer folk ofta fram och vill fotograferas tillsammans med mig och min fru.

3

Tempelområdet Kaifeng Fu.

Henan

Henan-provinsen har en lång och rik historia – under 3000 år var området kring Gula floden och de omkringliggande slätterna Kinas politiska, ekonomiska och kulturella centrum. Flera dynastier valde att placera sina huvudstäder i Henan, bland annat i städerna Luoyang och Kaifeng som står kvar än idag. Numera blandas kvarlevor av antik arkitektur med massiva gråa skyskrapor samt nöjesparker som reproducerar gamla tempelområden och dess kulturer – såsom Millenium City Park, ett sorts Liseberg eller Gröna Lund för kinesisk kultur och historia – i ett eklektisk, myllrande bombardemang av olika intryck.

Natur

Henan bjuder på storslagen natur. Gula floden, som med sina 546 mil är sjätte längsta floden i världen, rinner genom Henan innan den mynnar ut i Gula havet. I norra Henan ligger en av världens första så kallade geoparker; majestätiska bergsområdet Yuntai Mountain som plötsligt sticker upp mitt i det platta jordbrukslandskapet – och bjuder på magkittlande vandrings- och klättringsupplevelser med vackra vyer. I södra Henan ligger Songshanbergen i ett område vilket jag skulle vilja beskriva som Kinas medelhav; vackert böljande gröna kullar med rader av cypresser vid vägkanten.

4

Tempel och pagoder

På Songshanbergens sluttningar ligger Shaolintemplet – Kung Funs födelseplats och traditionella hemvist – Pagodaskogen och Sungyang Academy, det konfucianistiska lärosätet från 1300 talet. Pagod är en typ av buddhistiskt byggnadsverk – Pagodaskogen med sina hundratals pagoder utgör den största samlingen av pagoder i Asien. Varje pagod är uppförd till minne av en buddhistisk mästare; ju fler våningar desto fler färdigheter hade mästaren. En annan anmärkningsvärd pagod är Järnpagoden i Kaifeng, uppförd år 1049 under Songdynastin.

Zhengzhou

Zhengzhou, huvudstad i provinsen Henan med över 9 miljoner invånare och hemvist för 5 antika dynastier under Kinas historia, ligger ungefär 600 kilometer söder om Beijing. För cirka 15 år sedan revs en gammal flygplats och på dess plats smälldes en helt ny stadskärna upp på nolltid – komplett med kulturhuset Henan Art Center, ett enormt konferenscentrum samt flertalet överdådiga hotell, bland dem JW Marriott Hotel som externt framförallt kan associeras till en gigantisk majskolv. För att sedan kompensera frånvaron av flygplats byggde man även en generöst tilltagen ny sådan, som med sina svepande elliptiska tak för tankarna till ett enormt rymdskepp. Arkitekturen i Kina är överväldigande överlag och får snabbt svenska miljonprogrammet att blekna i jämförelse. Bara i Zhengzhou ryms fler invånare än i hela Sverige. Den enorma befolkningsmängden lämnar inget utrymme för att bo i sin egen villa med mysig liten trädgård; bostad innebär en lägenhet inuti de gråa och bruna betongskraporna som kontinuerligt skjuter i höjden med rekordfart.

8

Iron Pagoda, en av många antika byggnader i Henan-provinsen.

Service

Med befolkningsmängden följer också utmaningen att sysselsätta folk – en dogm i flera kommunistiska regimer har varit att sätta samtliga i befolkningen i arbete, så också i Kina. Detta, i kombination med en orubblig dedikation till service, innebar att jag under resans gång iakttog en hel del jobb som ur ett visst perspektiv skulle kunna stämplas som överflödiga. Till exempel: uppe på berget och tillika storslagna naturupplevelsen Yuntai Mountain finns en liten toalett. Vid den toaletten arbetar inte bara en, utan två, värdar i mintgröna uniformer som artigt visar vägen (i den händelse du nu skulle förirra dig inuti den cirka 25 kvadratmeter stora toalettbyggnaden) samt hjälpsamt håller åt sidan plastskärmarna vilka agerar dörr.

 

Henans Städer

Vi besöker 4 städer i Henan förutom Zhengzhou: Luoyang, Jiaozuo, Luoyang och Dengfeng.

6

Luoyang

Luoyang har under historiens gång varit hemvist för hela tretton dynastier av kinesiska härskare. Utanför Luoyang ligger världsarvet Longmengrottorna (“Drakportsgrottorna”), som består av tusentals Buddhas inhuggna i en klippvägg vid floden Yi – en kilometerlång majestätisk utomhusfresk som växte fram mellan år 453 och 1127 under flera olika dynastier, och innefattar allt från små miniatyrer till gigantiska skulpturer som får en att känna sig liten och obetydlig. När jag är där trängs nästan lika många turister som skulpturer framför klippväggen – i färgglada plastponchos dessutom eftersom det öser ner regn från skyarna – men Longmengrottorna får mig ändå att vördnadsfullt tappa andan, särskilt vyn från andra sidan floden som ger en överblick av hela klippväggen på en gång.

Utanför Jiaozuo besöker vi byn Chen Jia Gou, hemvist och födelseplats för Taiji – den meditativa kampsporten. Kinesiska män och kvinnor ses med stor koncentration och värdighet utföra de långsamma rörelserna som är baserade på yin och yang.

Kaifeng

Kaifeng, med över 2700 år gammal arkitektur, har huserat åtta olika dynastier – däribland Songdynastin under vilken staden växte till en metropol. Vi åker buss från Zhengzhou till Kaifeng på cirka en timme. Motorvägen, med minst fem filer per körriktning, svänger inte en enda gång. Kinas infrastruktur har helt andra proportioner än Sveriges, och byggs i rekordfart. Parallellt med vägen löper höghastighetsspåren uppe på betongbroar, under vilka lokala bönder säljer vattenmeloner från mopedflak. Busschauffören använder inte blinkers, och tycks ha en minst sagt avslappnad inställning till trafikregler. Vid vägrenen skockas allsköns mopeder – allt från senaste modellerna till puttrande hemmabyggen som tagna ur senaste Mad Max-filmen – som inte nödvändigtvis alltid kör i samma riktning bara för att de är på samma sida av vägen. Det är som ett eget litet anarkistiskt mikrokosmos i slow motion. Vid ett tillfälle stoppas en skock kor från att korsa vägen av trafikpolis. Eftersom vi är ett gäng västerländska journalister och reseledare på bussen stoppas trafiken inne i Kaifeng å våra vägnar av uniformerade trafikpoliser med hjälp av små färgglada lasersvärd. Vi glider genom täta gator myllrande av liv, på väg mot gamla tempelområdet Kaifeng Fu. Inne på området sitter en gammal män i vitt skägg i ett hörn och spelar på en Arhu (Kinesiskt stränginstrument), försjunken i musiken – tillsynes omedveten om flödet av turister som omger honom.

Dengfeng

Dengfeng, omgiven av de vackra Songshanbergen, är med kinesiska mått mätt en liten stad (Dengfeng är ungefär lika stort som Malmö) – men en betydelsefull ort tack vare närheten till Shaolintemplet. I Dengfeng finns tjugotalet stora internatskolor (med cirka 10 000 studenter var) helt dedikerade till inlärning av Kung Fu – som Hogwarts fast för Kung Fu, och med betydligt hårdare disciplin. När vi besöker skolan Shaolin Epo Wushu går vi förbi exercisfält efter exercisfält med skvadroner av barn och ungdomar i monokroma kläder som till tonerna av krigsrop utför synnerligen imponerande akrobatiska manövrar i formation. Någonstans i mitt bakhuvud formas tanken att Kina utan problem skulle kunna ta över världen, om de bara ville.

5

Akrobatiska bedrifter – på Shaolintemplet kan du bevittna äkta Kung Fu.

 


Varför ska du besöka Henan-provinsen?:Henan-provinsen är ett eklektisk, myllrande bombardemang av olika intryck – antik kultur och historia, fler tempel än du någonsin har sett i ditt liv, Kung Fu, storslagna naturupplevelser och urbant storstadsliv. En garanterad kulturchock, och helt fantastiskt.Transport:Flyg:Kinas officiella flygbolag Air China trafikerar över hela världen, samt inom Kina. Bland annat finns en daglig direktförbindelse mellan Stockholm och Beijing. Läs mer på airchina.se Höghastighetståg:Höghastighetstågen – ett praktexempel på hur modern kinesisk infrastruktur har smällts upp på rekordfart – länkar samman 28 av Kinas 33 provinser. Tåget, som når hastigheter på upp till 300 kilometer i timmen, går ovanpå betongbroar ett par meter ovanför marken – ett miljövänligt, bekvämt, snabbt och säkert sätt att ta sig runt i Kina på. Att ge sig ut i den, milt uttryckt, kaotiska trafiken med exempelvis buss är snarare något för den mer äventyrslystna.Taxi:Att åka taxi är billigt, men läskigt. En färd från flygplatsen utanför Beijing till Himmelska fridens torg tar till exempel en dryg timme och kostar kring 150 yuán (cirka 200 kronor) – men under den timmen hinner ditt liv passera i revy.Hotell:I Henan finns 16 femstjärniga och 96 fyrstjärniga hotell, till väldigt överkomliga priser. En natt i dubbelrum på femstjärniga Sheraton Zhengzhou mitt i Zhengzhous sprillans nya stadskärna kostar till exempel cirka 750 kronor – utsikten från ditt rum är garanterat magkittlande.Mat:Uppe på kullarna utanför Dengfeng finns den enda vegetariska restaurangen i hela Kina: Yongtai Temple – rekommenderas varmt. I övrigt är all mat i Kina ett äventyr, du kan aldrig vara riktigt säker på vad du får – men det är väldigt spännande att ta reda på det.
Taggar: Henan, Kina, Kung Fu, Resor,
TEXT |Oliver Pechter
FOTO |Helena Pechter, Oliver Pechter