Taggar
TEXT |Lotta Gustavsson
FOTO |M Mikelionis, Litauens turistbyrå

När årstiden bjuder på lite varmare väder är ett besök i någon av de vackra naturreservatsparkerna i Litauen att rekommendera. Här finns allt från skog, hav, sand och slott. Vill du ha en utflykt med närhet till stadslivet kan du ta en tur i någon av Vilnius vackra parker.

Fem parker värda ett besök

 

Trakai

Trakai är den enda nationalhistoriska parken i Europa vilket gör den väl värd ett besök. Parken är 82 kvm och det finns mer än 32 sjöar som lämpar sig utmärkt att paddla eller att åka båt i. Slottet, som ligger på en egen ö i parken, började byggas redan på 1400-talet och är idag ett spännande museum.

Kuriska näsets nationalpark

Kuriska näsets nationalpark bildades år 1991 och är 26 464 hektar stor. Hela Kuriska näset kom med i UNESCOs världsarvslista år 2000. De 52 kilometer långa sanddynerna som separerar baltiska havet från kuraska lagunen är en magnifik plats.

Kalnu Park

Kalnu Park ligger mitt i centrala Vilnius och erbjuder en fantastisk utsikt över Gamla stan. Du kommer lättast hit via T. Kosciuškos gata. För att minnas en del av Vilnius historia står här idag tre kors av arkitekten Antanas Vivulskis. Det finns även en stor scen där det hålls flera konserter och festivaler under sommaren.

Bernadine Gardens

Även Bernadine Gardens ligger i centrala Vilnius mellan Gedminas kulle och Vilnelė floden. Den nyligen renoverade parken innehåller allt som man kan förvänta sig av en park. Här finns botaniska utställningar, en damm, ett torg och flera små vägar att promenera på. Här hittar du även de tre äldsta ekarna i hela Vilnius som är ca 300 år gamla. På torget finns en vacker musikfontän som spelar både klassiska och moderna verk.

Europa park

19 kilometer utanför Vilnius centrum ligger Europa park där natur och konst möts. Här finns ca 100 skulpturer utspritt i naturen från välkända konstnärer som Dennis Oppenheim, Magdalena Abakanowicz och Solas Le Witt. Blir du hungrig kan du stanna till på museirestaurangen, här kan du även fynda någon vacker souvenir i souvenirbutiken. Vill du inte promenera runt i parken så finns det cyklar att hyra.

Kalnu Park i Riga

Kalnu Park ligger mitt i centrala Vilnius och erbjuder en fantastisk utsikt över Gamla stan.

Våraktiviteter i Vilnius

Ett av de bästa sätten att upptäcka en ny stad är på cykel. Med CycloCity hyr du enkelt en cykel i en av deras 37 självserviceterminaler. Stationerna är utspridda med ett lagom avstånd i staden vilket innebär att du aldrig är långt ifrån att kunna hyra en cykel. Det finns ca 300 cyklar och stationerna har öppet dygnet runt under säsongen april till oktober. Har du Vilnius City Card 72 h så ingår cykelhyran.
Att flyga luftballong är något som Vilnius är starkt förknippat med. Nu när våren kommer är vädret perfekt för en trevlig stund i luften. För ca 100 EUR per person får du den bästa utsikten över Vilnius. Om du endast vill titta på när de vackra ballongerna flyger över staden finns det tre platser, perfekta för ballongskådning:

1 Det stora fältet bredvid White bridge.
2 Området nedanför Baston hill.
3 Vingis Park.


Taggar:
TEXT |Lotta Gustavsson
FOTO |M Mikelionis, Litauens turistbyrå