Titel:Nya NorrlandFörfattare:Mats JonssonFörlag:Ordfront förlagBetyg 1-5:4Betyg 1-10:7Releasedatum:2017-08-17ISBN:9789170379505Längd:264 sidSpråk:SwedishGenres:Biografier/Tecknade serierRecenserat format:Häftad
Taggar
Text |Jonas Danielsson
Foto |Galago
Mats Jonsson är tillbaka med en självbiografisk starkt inåtskådande serieroman och den här gången är det en sorglig uppgörelse med nedläggningen av Norrland och klassresandets helvete. Mats definierar sig som kommunist i hjärtat, socialist i hjärnan men lever ett förlamande medelklassliv.

Räcker det att tänka som en socialist? Eller måste man leva sin ideologi? Det är en fråga som ständigt biter själen och vänsterdiskursen. Det är därför folk kan klaga på hur till exempel Michael Moore bor. Är man kritisk måste det genomsyra hela levernet. Skiter man i allt är det ingen som bryr sig om hur man bor.

på 1970-talet fick vänstermedlemmar göra självrannsakan om de levt alltför borgerligt. Mats Jonssons ”Nya Norrland” är på samma sätt en bekännelse där han betraktar sitt liv utifrån och dömer hårt. Att vara vänster och samtidigt tjäna grova pengar på bostadskarusellen. Att samtidigt vara kritisk till arbetslinjen och vara den som tjänar på den. Att vara motståndare till kapitalismen och samtidigt vara en god konsument. Räcker det då att vara bitande ironisk och insiktsfull men ändå vara med i bostadsrättsföreningar och åka på samma semestrar som alla andra hipsters och klaga på allt – inklusive sig själv?

Räcker det? Jag vet inte. Mats Jonsson vet inte heller. Det enda han ser är ett land i förfall där, det som alltid, är landsbygden eller mer specifikt Norrland som med sina tillgångar på skog och vattenkraft försörjer samma städer dit de unga flyr när landsbygd avfolkas. Som Euskefeurat en gång skrev i låten Länge har vi väntat: ”Malmen som vi hade den tog LKAB. Skogen tog en annan och inte nog med det, sen kom sextiotalets deporteringar. Ja din politik, den har varit sig lik, oavsett regeringar.”

”Nya Norrland” är en komplex historiskt folkbildande serieroman om fasorna med medelkasslivet och att själv ha fastnat i något en inte vill tillhöra. Det är bra. Samtidigt tillhör just Mats Jonsson extremt. Han är precis den som tjänat på hela karusellen men kan genom sina självutlämnande serier skaffa sig ett alibi av att åtminstone göra någonting. Men ändå samma som alla andra självmedvetna medelklassare som lyckats men inte riktigt vill erkänna, eller skäms. På så vis är det här en viktig serie om klass, tillhörighet och den där gnagande känslan av att aldrig tillhöra – frågan är bara vem som läser? För visst blir det mest samma igen? Klassresande ångestpersoner som med självironi vill göda sitt alibi. En sån som jag…

Faktaruta

Om Jonas Danielsson

Under några år en av paneldeltagarna i Go´Kväll, SVT om fredagarna och har arbetat i över 20 år med att leverera texter till bland andra Total Film, Moviezine, Folkbladet Västerbotten och Nöjesmagasinet City.Jag skriver i allmänhet om all slags kultur eller nöje och synnerhet om film. Jag är disputerad etnolog och avhandlingen ”Skräckskönt” som handlar om skräckfilm och medieanvändning utkom på bokförlaget H:ström Text & Kultur 2006.


Titel:Nya NorrlandFörfattare:Mats JonssonFörlag:Ordfront förlagBetyg 1-5:4Betyg 1-10:7Releasedatum:2017-08-17ISBN:9789170379505Längd:264 sidSpråk:SwedishGenres:Biografier/Tecknade serierRecenserat format:Häftad
Taggar:
Text |Jonas Danielsson
Foto |Galago