Taggar Galleri Bellman, I BLICKFANGET, Mabel, Mabel Åsbrink,
Text |Richard Flinck
Text |Laila Orning
ILLUSTRATION |Mabel Åsbrink, YSL
Om Yves Saint-Laurent hade bott i Stockholm på åttiotalet, hade hans skisser sett ut så här då? Mabels gjorde det i alla fall.

Mabel Åsbrink ställer ut på Galleri Bellman, på den famösa Hornsgatspuckeln, på Södermalm i Stockholm. Mabel – illustratör, konstnär, designer – ställer ut vad man väl skulle kunna kalla ett retrospektiv. Vi får följa ett liv, ett yrkesliv, en kvinnas liv, en konstnärinnas. Hennes manér är typiskt i bara positiv bemärkelse, utan andra jämförelser, det första som slår en är linjen från vad Mabel gjort till vad exempelvis Yves Saint-Laurent gjorde, fashion, fashion, fashion. När Mabel efter att ha genomgått sedvanlig prövning kom in på Berghs Reklamskola, brast intagningsjuryn ut i ett lika kort som koncist omdöme: “Förutspås en lysande framtid inom området reklam och konst”. Och vi kan väl säga så här; de blev sannspådda. Många menar att hennes karriär och bildspråk är unikt och Mabel anses vara en av de illustratörer som har det starkaste bildspråket, hon klev aldrig personligen fram i rampljuset, blev aldrig blev en it-girl. Här hemma blev hon modetecknare och illustratör med ensamrätt åt klädkoncernen Hennes & Mauritz redan 1975. Efter avslutad tjänst, då koncernen går över till foto, tar hennes karriär nya vägar.

 

TAVLOR PÅ VINDEN

Hennes intensiva arbetstakt resulterade i att hennes tavlor, för hon hann med det också, hamnade på vinden. Ett faktum som idag gör det möjligt att ställa ut aldrig tidigare presenterade verk. Ett snabbt telefonsamtal med galleristen ger vid handen att “Hon säljer som faan”. Varför blir man inte förvånad? Så vill du vila ögonen på något vackert, ta dig till Galleri Bellman. I Stockholm. Gata, Hornsgatan. På Puckeln.


Taggar: Galleri Bellman, I BLICKFANGET, Mabel, Mabel Åsbrink,
Text |Richard Flinck
Text |Laila Orning
ILLUSTRATION |Mabel Åsbrink, YSL