Taggar Hertha Hillfon, KULTUR OCH NÖJE, Stockholms Auktionsverk,
Text |Anders Lundberg
Foto |Stockholms Auktionsverk

Hertha Hillfon (1921-2012) förvandlade lera till i stort sett vad som helst, med tekniker hon själv utvecklade. Från traditionella byster till kläder, möbler och bröd. Bevisen på det kan du sedan i våras se på Skeppsholmen i centrala Stockholm, där Hertha Hillfon c/o Skeppsholmen har öppnat och bjuder besökarna att ta del av många av hennes verk.

Huset drivs av föreningen Hertha Hillfons Vänner. Just nu pågår öppningsutställningen där omkring 30 konstverk av alla slag och storlekar samsas i den intima lokalen.

Kid (1976). Meditation eller yoga? Eller sitter han och tigger? Hertha Hillfon satte inte alltid namn på sina skulpturer och ville att betraktaren skulle tänka själv.

Vad är det som gör utställningen av Hertha Hillfons konst särskilt sevärd?

– När hon slog igenom dominerades keramiken av rena avskalade linjer och kontrollerade glasyrer men Hertha Hillfon bröt mot den normen. Hon experimenterade djärvt och gjorde skulpturer som var råa och där handens avtryck fick märkas.

Hertha Hillfon slog igenom med buller och bång efter en utställning på Artek 1959. Hennes konst var något helt annorlunda än vad de flesta hade sett, och snart hade hon ställts ut i London och Milano. Framgångarna fortsatte, och idag finns skulpturer på museer i bland annat Kyoto, Oslo och London.

Linnet. Hertha Hillfon är känd för att porträttera vardagsföremål, inte minst olika klädesplagg. Här ett linne som väggskulptur.

För någon som inte känner till Herthas verk, varför ska du besöka utställningen?

– För att lära känna en av Sveriges mest banbrytande konstnärer och hennes inspirerande och kraftfulla verk. Det kanske inte är så många som känner till Hertha Hillfons namn, men hennes konst finns runt om i Sverige på offentliga platser, och många har sett dem utan att veta vem som låg bakom.

Hertha Hillfon arbetade hela sitt liv i ateljén hemma i Mälarhöjden, där hon från slutet av 1960-talet hade en stor ugn och allt annat som krävdes för de ofta stora skulpturerna. Maken Gösta stod för design och byggandet av de ställningar som behövdes för att ställa ut verken.

Resan. Abstrakt (1950-tal). Vad det är får du fundera på. Men titta på tekniken: Hertha Hillfon experimenterade med helt nya metoder.

Erbjuder huset något mer att göra än att titta på konstverken?

– Vi har alltid en konstpedagog på plats i huset, som hjälper besökare att själva prova på att forma lera till konst.

Får man ta med sig sina skapelser hem då?

– Ja, det går bra att ta med leran hem som den är, eller så kan du lämna kvar den och få den bränd för en extra slant. Det kostar 40 kronor.


Taggar: Hertha Hillfon, KULTUR OCH NÖJE, Stockholms Auktionsverk,
Text |Anders Lundberg
Foto |Stockholms Auktionsverk