Smeknamn:Auld Reekie (”gamle rökiga/stinkande”)Ålder:Minst 1 400 årKänt för:Festivaler, historia, allt skotskt (whiskey, haggis, kiltar, säckpipor, och så vidare)Ta dig dit:Direktflyg från Stockholm (och Göteborg på sommaren)
Taggar Arthur’s Seat, Auld Reekie, Edinburgh, Edinburgh International Festival, Festival Fringe, Ian Rankin, Kommisarie Rebus, National Museum of Scotland, Portobello, Scottish National Gallery,
Text |Anders Lundberg

Få städer är så utpräglade kulturcentrum som skotska huvudstaden Edinburgh. Hela året pågår olika festivaler. Under augusti kommer fler besökare än det bor människor i staden, och i centrum pågår föreställningar, utställningar, shower och spelningar i varje hörn och på varje bakgård. Då pågår Edinburgh International Festival som har varit igång sedan 1947 och samlar teater, opera, klassisk musik och dans från hela världen. Samtidigt, vid sidan om och med ännu fler besökare, håller Festival Fringe på. Det är världens största scenkonstfestival och varje år säljs flera miljoner biljetter.

Edinburgh International Festival samlar världseliten inom klassisk musik, opera, teater och dans.

Föreställning under Edinburgh Festival Fringe.

Som gammal universitetsstad och hemvits för många kända personer genom historien har Edinburgh också byggt upp en rik kulturskatt som ställs ut i stadens många museer och gallerier. De allra flesta, inklusive gigantiska National Museum of Scotland och Scottish National Gallery, har gratis inträde och ofta spännande tillfälliga utställningar och event. Hela centrala Edinburgh är dessutom UNESCO-världsarv.

I december lyses staden upp av den stora julmarknaden.

Men Edinburgh är också mycket annat och det spelar i stort sett ingen roll när på året du besöker – alltid finns det något spännande att se eller göra. Du kan alltid klättra upp på toppen av Arthur’s Seat, den sedan länge slocknade vulkan som dominerar Edinburghs skyline, eller ta en buss till Portobello med sin långa strandpromenad och mjuka sand. Kommer du i december pågår en stor julmarknad som lyser upp hela innerstaden på kvällarna. För att inte tala om nyårsfirandet Hogmanay, som är ett av världens mäktigaste – det får nyår på Skansen att verka smått och tamt. Och året runt är det nära till en golfbana.

Fly statsstressen och koppla av i gamla kurorten Portobello, bara några kilometer från centrum.

Skottland är ökänt för sitt dåliga väder, men faktum är att Edinburgh har ett ganska milt och inte speciellt regnigt klimat. 124 regndagar om året i genomsnitt är bara lite fler än Stockholm och betydligt färre än Göteborg.

Tre snabba tips

  • Slottet är häftigare från utsidan – ta en promenad genom Princes Street Gardens och beundra utsikten.
  • För en oförglömlig utekväll, prova att gå på en Cèilidh och dansa traditionell skotsk dans.
  • Edinburgh har 112 parker, inklusive en stor botanisk trädgård, vilket tillsammans med att centrum är mycket mer kompakt än i till exempel Stockholm gör Edinburgh till en fantastisk promenadstad.

 

Edinburgh har många golfbanor och du behöver inte ta med klubborna – det finns att hyra.

Golfa i Edinburgh

Edinburgh har 23 golfbanor (bara i själva staden alltså, hyr en bil så når du hundratals). Oavsett om du är en inbiten golfare som tar med klubborna på flyget eller bara tycker det vore kul att prova på golf i sportens hemland finns en bana för dig. Sex av banorna drivs av kommunala Edinburgh Leisure, vilket innebär att de är öppna för nybörjare och väldigt prisvärda.

Kommisarie Rebus

Ett bra sätt att upptäcka Edinburgh: läs Ian Rankin. Många av Rankins titlar är översatta till svenska och efter att ha klämt ett par av dem är du mer eller mindre hemmastadd i Edinburgh. Förslag på böcker att börja med: Den hängande Trädgården, Blodsband och En omöjlig död. Ian Rankin hade aldrig ambitionen att bli deckarförfattare, han såg sitt skrivande mer i en tradition och i ett led från Robert Louis Stevenson och Muriel Spark. Skotska traditioner. Nu blev han hur som helst deckarförfattare, en såväl framgångsrik som ansedd sådan. Hans romaner med och om Inspector Rebus utspelar sig i Edinburgh och anses vara viktiga bidrag till Tartan Noir, en genre inom kriminallitteratur som hanterar Skottland och är författad av skotska författare.

Royal Mile, från slottet till kungliga palatset, är ett populärt turiststråk.


Smeknamn:Auld Reekie (”gamle rökiga/stinkande”)Ålder:Minst 1 400 årKänt för:Festivaler, historia, allt skotskt (whiskey, haggis, kiltar, säckpipor, och så vidare)Ta dig dit:Direktflyg från Stockholm (och Göteborg på sommaren)
Taggar: Arthur’s Seat, Auld Reekie, Edinburgh, Edinburgh International Festival, Festival Fringe, Ian Rankin, Kommisarie Rebus, National Museum of Scotland, Portobello, Scottish National Gallery,
Text |Anders Lundberg