Taggar
TEXT |Richard Flinck
FOTO |Dior, La Mamounia Hotel, USA Today

Jag har under de senaste åren tillbringat mycket tid i Frankrike. Även om avståndet mellan Sverige och Frankrike är kort  och även om det – särskilt om man står ut med flygskammen – går snabbt att flyga mellan exempelvis Paris och Göteborg så ligger det kulturellt en värld mellan våra två länder.
När jag nu har nämnt detta med att flyga, varför inte titta på det nya begreppet ”flygskam”, ett ord som förmodligen inte har sin motsvarighet på något annat språk. Jag frågade häromdagen en god vän som är fransyska, född och uppvuxen i Paris, om hon var bekant med begreppet ”La honte de l’air” (en hyfsat direkt översättning av vårt svenska begrepp). Om någon kunde ge mig lite information om hur fransmän i gemen känner inför att sitta i ett flygplanssäte och skita ned vår planet så var det hon, så gick mina tankar. Hon arbetar inom media, är galet förtjust i allt som är nytt och har stenkoll på vad som händer och sker i sociala media (i Frankrike). Följande dialog utspelade sig mellan oss:

– I Sverige har vi något som på franska skulle kunna kallas ”La honte de l’air”, är det ett begrepp du känner till?
– Nej, vad är det?
– Jo, i Sverige, där heter det förresten ”flygskam”, skäms människor för att de flyger och…
– Okay, jag förstår vad du menar, människor som flyger mycket är inte så pigga på att tala om det eftersom det kan ge ett intryck av att man skrävlar, att man flashar lite för mycket med att man har råd att flyga och fara, jo, det finns absolut här med.
– Nja, nu var det inte så jag menade, jag menar i Sverige känner många människor skam över att de flyger och de gör det av miljöskäl, eftersom ju flygplan skitar ned ganska ordentligt i vår gemensamma miljö.
– Du menar att jag skulle liksom skämmas för att jag var i New York i förra veckan?
– Ja.
– Men, hur ska jag kunna åka till New York om jag inte får flyga?
– Du kanske inte måste åka till New York?
– Men jag vill åka till New York, och då åker jag ju självklart till New York.

Jessica Alba och Lupita Nyong’o har ingen (flyg-) skam i kroppen så de tog Dior Airlines till Marrakech.

Ingen flygskam

Det kändes inte nödvändigt att prata vidare. Redan efter denna vår korta konversation kunde jag konstatera att flygskammen inte nått Paris. I det här landet kan du uppenbarligen fortfarande flyga utan att skämmas. Ett faktum som väl får sägas ha utgjort en av förutsättningarna då modehuset Dior stod som värd för förra veckans mest uppmärksammade mode- och kändisevent. Då Dior visade upp sin 2020-kollektion valde man Marrakech i Marocko som skådeplats. För att ta modemaffian, designers, stylister, modeller, frisörer, journalister, fotografer, med flera, samt en påse blandade kändisar till Marrakech hyrde man helt enkelt ett antal flygplan. Ingen flygskam där inte.

Diana Ross tog Dior Airlines till Marrakech och hjälpte med låtar I’m Coming Out och Ain’t No Mountain High Enough till med att höja stämningen.

Jessica Alba och Diana Ross

Från USA flög man in exempelvis skådespelerskan Jessica Alba som förutom att syssla med sin konstnärliga verksamhet även är ”ambassadör” för modehuset. Fotomodellen Karlie Kloss flögs in, den Oscarsvinnande skådespelerskan Lupita Nyong’o likaså (båda från USA). För att liva upp partyt ännu litet mer hyrde man in den numera 75-åriga Diana Ross som gick upp på scen och drog av låtar som I’m Coming Out och Ain’t No Mountain High Enough. Jag är rätt säker på att Diana inte hade tagit buss och båt från Greenwich, Connecticut. Nej, de åkte nog allihop till Marrakech med Dior Airlines.
Bland svenska influencers med mode som inriktning har det varit märkvärdigt tyst kring det här evenemanget. Om det sedan beror på att de sitter i ett hörn lamslagna av skam eller om de helt enkelt inte var inbjudna kan vi bara gissa. När får vi se ett svenskt företag göra likadant? Typ aldrig. Det franska modehuset har inte ens sagt något om huruvida de har klimatkompenserat eller inte. Typiskt franskt.

Men vad kan man förvänta sig av ett folk som inte ens kan stava till IQ? För att riktigt förvirra oss redan villrådiga stackars utlänningar har man i det fallet gjort som man brukar: tvärtom. Så intelligenskvot heter på franska quotient intellectuel och förkortningen blir därmed – QI. Voilà.

Det franska modehuset Christian Dior har visat sin 2020-kollektion i Marrakech, Marocko. Kändisar, kläder och modeller i en enda härlig röra.


Taggar:
TEXT |Richard Flinck
FOTO |Dior, La Mamounia Hotel, USA Today