Text:Leo HolmFoto:Anders Erdström, Studio des Fleurs, Giovanni Giannoni, Marina Faust
Taggar
Artipelag ägnar höst- och vintersäsongen ett av modevärldens mest uppmärksammade samarbeten.

Artipelag ägnar höst- och vintersäsongen åt en återblick mot ett av modevärldens mest uppmärksammade samarbeten – det mellan den banbrytande belgiske modeskaparen Martin Margiela och det klassiska lyxmärket Hermès.

 

Mellan åren 1997 och 2003 var Martin Margiela anlitad av det franska modehuset för att skapa en prêt-à-porter-kollektion för kvinnor. Samarbetet skulle visa sig bli en av modehistoriens mest spännande bedrifter.

Martin Margiela startade 1988 sitt eget modehus Maison Martin Margiela, men i motsats till modevärldens personkult valde han en betydligt anonymare framtoning. Margielas utgångspunkt är en dekonstruktion av modets traditionella föreställningar till förmån för en mer konstnärlig framtoning som har etablerat honom som en av modevärldens mest avantgardistiska företrädare.

Hermès å sin sida grundades för närmare 200 år sedan och företagets handväskor, scarves och klänningar har genom åren burits av klassiska stilikoner som Grace Kelly, Ingrid Bergman och den brittiske drottningen Elizabeth II.

Kanske skulle man kunna tro att samarbetet mellan Margiela och Hermès skulle vara fyllt av motsättningar, men Margiela har visat sig vara en mästerlig uttolkare av Hermès DNA. Hans utgångspunkt är den naturliga och mogna kvinnan snarare än modevärldens eviga ungdomsideal. Margiela klär kvinnor i genuina material, med den klassiska sömnadens konst för att artikulera de individuella modellernas arkitektur. Resultatet är en märklig hybrid mellan Margielas ikonoklasm och Hermès tidlösa kvalitet.

Utställningen pågår mellan den 26 oktober 2018 och den 10 mars 2019 och har ursprungligen ställts samman av Margiela för ModeMuseum Provincie Antwerpen. På Artipelag presenteras kreationer från Martin Margielas eget varumärke i dialog med de arbeten han utfört för Hermès.

OM ARTIPELAG

Artipelag är en internationell mötesplats för konst, god mat, events och aktiviteter – vackert belägen i Stockholms skärgård endast 20 minuter från city.

Att ta sig till Artipelag är enkelt; med bil, buss eller båt. Här finns parkeringar med 350 platser, en ångbåtsbrygga för passagerarbåtar från city, en lång pontonbrygga för fritidsbåtar och SL-trafik till Artipelag dagligen, året om.

Artipelag är beläget på Hålludden i Värmdö.
Adress: Artipelagstigen 1, 134 40 Gustavsberg.

TEXT: Leo Holm
FOTO: Anders Erdström, Studio des Fleurs, Giovanni Giannoni, Marina Faust


Text:Leo HolmFoto:Anders Erdström, Studio des Fleurs, Giovanni Giannoni, Marina Faust
Taggar: