skip to Main Content

Grekiska pärlor

RHODOS

Den största av tolvöarna, belägen i det Egeiska havet är en av de mest välbesökta grekiska pärlorna i Medelhavet. Ön är besökt av svenskar sedan åtskilliga årtionden tillbaka och en av anledningarna är säkert – förutom det perfekta klimatet förstås – faktumet att ön har många variationer att erbjuda.

Enormt läckra stränder givetvis, vill man ha varm skön sand mellan tårna (sand som man förmodligen kommer att ha över såväl hela kroppen som bland och i sina prylar ganska snart…) bör man besöka någon av stränderna på den östra sidan av ön. Gillar man hård vind, ja kanske till och med windsurfing ska man ta sig till den västra kusten eller rentav till surfarnas häpnadsväckande paradis Prasonissi-stranden på öns sydspets.

På den norra delen av ön där för övrigt Rhodos akvarium är beläget, hittar vi den populära Elli-stranden. Värt ett besök är även Ladiko bukten – Anthony Quinns bay, som fått sitt namn efter skådespelaren som gjorde huvudrollen i filmen Zorba the Greek.

Hur som helst, något problem att hitta en fin strand med kristallklart vatten ska det inte behöva vara, på en ö med en kustlinje som är mer än 220 kilometer lång.

 

Lite lugnare

Vill man ta det lite lugnare, bör man absolut besöka Rhodos gamla stad omgärdad av 5 kilometer långa murar och vallgravar. Här i den gamla riddarstaden från 1300-talet kan man inte undgå att drömma sig bort, rättare sagt tillbaka i tiden, när man vandrar fram på den 200 meter långa Riddargatan och dess kullerstenar där Malteser-riddarna i sina många gånger alltför tunga, nästan outhärdliga metallrustningar, en gång skrittade fram.

Varför inte samtidigt besöka det bysantinska eller arkeologiska museet i Rhodos stad och betrakta väl bevarade statyer, antika lerföremål samt enormt vackra mosaiker, många mer än 2000 år gamla.

Vid det här laget, efter en gedigen promenad i Rhodos gamla stad, är du förmodligen hungrig, I varje fall lite sugen, visst, då har du kommit rätt!

I gamla stan finner du förutom hundratals affärer, ett brett utbud av restauranger och många souvlaki-ställen, det vill säga grekernas motsvarighet till våra korvkiosker, här kan du köpa ett proppmättande mål och dryck för endast 4-5 Euro, förslagsvis giropita som vanligen består av strimlad kyckling eller griskött, insvept i pitabröd tillsammans med tomat, lök och tzatziki det vill säga vitlökskryddad youghurt sås. Kali’ Orexi! – smaklig måltid.

Rhodos nya stad erbjuder även den ett förbluffande utbud av restauranger, barer, affärer och caféer, men kan kanske inte erbjuda samma charmiga atmosfär som Gamla stan. Grekerna är mycket gästvänliga och bli inte förvånad om de på vissa restauranger bjuder in dig i köket för att se vad som finns i kastrullerna och själv peka ut vad vad du vill äta till lunch!

 

Lindos

När man är på Rhodos är ett besök i Lindos ett måste. Lindos, den vackert belägna byn med sitt ståtliga Akropolis ca 60 kilometer söder om Rhodos stad erbjuder även en härlig långgrund sandstrand, tavernor och mysiga små gränder.

Petaloudes – fjärilsdalen är också värd ett besök. Under sommarmånaderna ifrån juli till september samlas här hundra tusentals fjärilar som flyr ifrån värmen för att hitta rikligt med svalka och fuktighet.

För barn såväl stora som små, har Rhodos en hel del att erbjuda. I Faliraki till exempel ca 14 kilometer ifrån Rhodos stad finns en av Europas största vattenparker. Den är öppen mellan maj och oktober, ca 09.00 och 18.00 varje dag. Ridning och besök på akvarium är också populärt.

Kanske det allra lämpligaste barnvänliga av hotellen är Sunwing, med många barnaktiviteter, barnklubb, barnvakt samt shower lämpliga även för barn. Sunwing, med svensktalande personal, är beläget på den östra kusten ca 9 kilometer ifrån Rhodos stad.

 

KRETA

Är den största ön i Medelhavet, 1000 kilometer kust med en naturlig gräns till Afrika på andra sidan av Libyska havet. Kretensarna är stolta över sina fantastiska ostprodukter, imponerande raviner som Samaria 30 kilometer lång, bergsplatåer, oändliga vingårdar och slätter med tusentals olivträd och en av de rikaste flororna i Europa. Tack vare dess naturgåvor och rika historia utgör Kreta en betydande del av den europeiska civilisationens vagga.

Det stora Knossos-palatsets fynd – ett bevis för öns historia – det vill säga keramik, målningar, smycken och andra unika dyrbarheter finns nu i det arkeologiska museet i Heraklion. Kreta har förbluffande nog den mest hälsosamma maten i världen och dess invånare har den högsta livslängden i Europa. Den kretensiska medelhavsdieten stöter man på i såväl lyxhotell som på populära restauranger.

 

Raki och Rakomezedes

Hyra bil är en bra idé, köra runt och träffa stolta inhemska människor och njuta av öns underbara natur. På kaféerna möter man ofta kretensare som dricker raki med rakomezedes. Kreta är väl lämpat för barn naturligtvis. Även här finns ett Sunwing hotell beläget på den södra delen av ön.

 

MYKONOS

Vindarnas ö, är den mest kända ön i Kykladerna i Egeiska havet. Den första fasen av turismens utveckling (1930-1980) byggde på gästfrihet som fick utländska kända gäster att återkomma. Nästa etapp (1980-idag) bygger på en modern saga om livsstil.

Mykonos blev synonymt med glädje, lyx och överdåd. Förmögna levnadskonstnärer, konstnärer, provokativt nyrika, gay, lycksaliga nygifta med flera kan fritt njuta av sin semester tillsammans med excentriska människor, kändisar, politiker och ungdomar, alla lämnar ön med ett ett skönt, behagligt minne av både miljön och öns invånare.

Super Paradise Beach

Ocensurerade partyn med frenetiska hypnotiska rytmer pågår till gryningen på välkända Super Paradise Beach medan å andra sidan Mykonos bönder som säljer grönsaker från deras egna trädgårdar möts på caféerna.  Alla samexisterar harmoniskt.

Delos – hela ön är en arkeologisk plats – mitt emot Mykonos ca 30 minuter med båt, lämnar besökaren med en känsla av att det gamla kontra det moderna, och med insikten om att dessa ytterligheter kan kombineras med lite ansträngning. Mykonos är en ö med egen kraft och internationell prestige som tillhör världen, och kan besökas om och om igen.

 

 

ATEN

Med sitt Akropolis och Parthenon templet som symbol för filosofi och kultur överblickar staden från ovan, arkeologiska museet och Akropolis museet fyllt med antikens skatter väntar på ert besök såväl som ett hundratal gallerier, hundratals tavernor och restauranger med gourmetmat och Michelin stjärnor, klubbar och musikställen med musik för varje smak.

En bit från staden, 20 minuter ifrån Aten ligger den största hamnen i Grekland, Pireus, varifrån det är möjligt att besöka bland annat  två av juvelerna i den Saroniska bukten.

Egina, pistagenötsön med det mäktiga Afaeatemplet och det ortodoxa klostret Agiou Nektariou som huvud attraktioner. Den pittoreska fiskmarknaden som man inte bör missa, inte heller den flytande fruktmarknaden i Eginas hamn.

Hydra, den bilfria ön där endast åsnor tillåts som färdmedel, är med sitt mystiska lugn och sin speciella arkitektur en plats där många författare och konstnärer finner ro och ökad kreativitet. Leonard Cohen är en av dem som för många år sedan insåg detta och levde där i sitt hus tills 2016.

Back To Top