Taggar marsipan,
Text |Bo E Rosén
Foto |Bo E. Rosén

Kan man tänka sig en jul utan marsipangrisar? Absolut inte tycker många. Julen är en marsipanens helg och alla gottegrisars julgodis.

Marsipan är en mycket gammal konfekt. Vem som kom på idén att blanda mandel med socker och ägg till denna utsökta konfektyr är fortfarande höljt i dunkel. Därmed finns också många historier om dess ursprung. En del påstår att marsipan härstammar från Asien eller Mellersta Östern där mandelträden växer i överflöd. Andra hävdar att den har sitt ursprung i Europa.

Tyskarna påstår att det var kocken Franz Marcip som kom på receptet. Han fick i uppgift att till en stor middag skapa en läcker dessert som han senare döpte till Marci-pan.


Mandelslöseri
Italienarna menar att det var en bagardotter i Venedig som på medeltiden hjälpte sin far med att skålla och hacka mandel till en stor deg. Men eftersom flickan var nyförälskad var hon en smula vimsig. Följden blev på tok för mycket mandel till en alldeles för liten deg. Fadern blev rasande över slöseriet med den dyra mandeln, men i sin ilska passade han på att smaka på degen. Ett förvånat, men belåtet leende spred sig över hans ansikte när degklumpen smälte i munnen. Aldrig hade han smakat något så ljuvligt! Han skar mandeldegen i små bitar och sålde dem med god förtjänst. Dagen efter startade han och dottern tillverkningen av de nya kakorna. Han kallde dem för Marcusbröd efter byns skyddshelgon S:t Marcus.

Enligt gamla rullor framställdes redan under antikens dagar en slags marsipan av mandel blandad med honung, och i Persinen lär den moderna typen av marsipan ha tillverkats på 900-talet.

Överklassgodis
I Sverige omtalas marsipan i biskop Brasks hushållsbok från 1520-talet. På den tiden var marsipan ett överklassgodis och en kär konfekt vid hovet.

I boken ”Godis” av Birgitta och Cia Conradsson berättas att Gustav Vasa älskade sötsaker. Han blev utnämnd till ”Sveriges första godisgris” i mitten av 1970-talet då Nordiska Museet i Stockholm hade en utställning om den svenska konfektyrens historia. Det var Gustav Vasas hovapotekare Hans König som levererade gotterna till honom. Bl a konfekt med kummin, koriander och kanelbarkskonfekt samt marsipan i form av olika figurer.

Nyttigt och stärkande
Marsipan var nyttigt att äta, menade man. Kryddad med muskotblomma eller rosenvatten ansågs den extra stärkande. Konfektmakarna på den tiden var främst apotekarna, en näring som så småningom övertogs av sockerbagarna.

Under 1800-talet blev Lübeck och Königsberg kända för sin utsökta marsipankonfekt. Där fanns t o m en speciell yrkesgren – marsipanmakare. I slutet av 1800-talet blev marsipan en allmänt nyttjad konfekt i Norden.
Om Bo E Rosén:
Jag har ett förflutet i flera dagstidningar/tidskrifter som frilansjournalist/fotograf. Bl a har jag medverkat i Uppsala nya tidning Aftonbladet Medikament HIV-Aktuellt Insikt om Hiv ABC-resekatalog Kvällsstunden Hemträdgården och många flera! Finlandsvenska tidningar: Kuriren Vasabladet Huvudstadsbladet. Jag skriver och fotograferar speciellt Asien resor kultur djur tradition historia medicin drycker öl sprit livsmedel kuriosa. Jag innehar BLF-Presskort. Medlem i STJ Sveriges turistjournalister.


Taggar: marsipan,
Text |Bo E Rosén
Foto |Bo E. Rosén