Taggar Alexander Talléns, porslinsfiguriner, Thielska Galleriet,
Text |Richard Flinck
Foto |Thielska Galleriet

I slutet av november, den 23 för att vara exakt blir det vernissage på Thielska Galleriet på Thielska Galleriet, på Djurgården i Stockholm. Det är konstnären Alexander Tallén som presenterar figurer i utställningen ”Att söka efter något annat. Figurer av Alexander Tallén”. Det fanns en tid då figuriner stod på dina bekantas spishällar eller i vitrinskåp av utgjordes av miniatyrer av löjliga operettfigurer. Nu är det slut med det. Alexander Tallén roas av att låta gamla traditioner krocka mot nya stilar. Med porslinsfiguriner i skimrande färger låter han djupt hantverkskunnande korsas med bilder och frågor från vår egen tid. Hans verk befolkas av stiliga män som var och en har sin egen karaktär, med välfriserade skägg och klädda i kostymer av senaste snitt, i olika färger och mönster.

FOTO: Alexander Tallén, The act of devotion, 2017, stengods, porslinsfärg, ca 20 x 15 x 15 cm

Figuriner i porslin har kommit att uppfattas som en feminin konstform, förknippat med 1700-talets rokokopjäser. Konstformen passar därför bra för att visa fram en mjukare mansroll som bryter mot stereotypa ideal. Men har den moderne mannen istället blivit självupptagen, bekräftelsesökande och absorberad av mobiltelefoner och ytligheter? Med gester och ansiktsuttryck gestaltas också en längtan efter ärliga möten med andra, med sig själv och med naturen. Skulpturernas allvarliga sinnesstämning skapar en magisk känsla och en intim närvaro, som också omfattar betraktaren.

Som du ser på bilderna finns det en väldig humor, ömhet och kärlek i Alexander Talléns figuriner. Så ett par timmar ute på Djurgården på  Thielska Galleriet är nog väl investerad tid.


Taggar: Alexander Talléns, porslinsfiguriner, Thielska Galleriet,
Text |Richard Flinck
Foto |Thielska Galleriet