Taggar
Text |Jacqueline Hellmann
Vad ska man tänka på när man inreder sitt hem och hur ser jobbet som stylist ut? För att få koll på läget besöker vi Even Steven, Stockholms kanske trevligaste inrednings- och stylistagentur.

Grundarna av Even Steven Agenturer heter Sofia Andrén och Therése Nyström. De huserar i en lokal på Kvarnholmen, strax utanför centrala Stockholm. Jag välkomnas varmt och slås av ett otroligt ljusinsläpp och enorm takhöjd. Den öppna planlösningen är präglad av två kreatörers ständiga idéflöden.

Vi är inte rädda för att testa nya saker och har aldrig målat in oss i ett hörn. Vi är som Yes-man, säger Sofia och refererar till filmen med Jim Carrey.

Filmen Sofia refererar till handlar om en man som utmanar sig själv genom att säga ”ja” till allt. Even Steven har funnits sedan 2015, i starten ägnade man sig uteslutande åt homestyling.

Sofia Andrén (till vänster) och Therése Nyström (till höger) är kvinnorna bakom Even Steven Agenturer.

Sedan dess har deras kreativitet lett dem in på flera spår. Idag är en av huvudsysselsättningarna att smycka och designa platser där försäljning sker. Det kan handla om gallerior eller hela butikskoncept. De har planer på att fokusera mer på fotografering och formgivning, samt på sitt senaste projekt som är att arrangera utbildningar för de som själva önskar arbeta som Visual Merchandisers eller homestylister.

Man måste vara kreativ och flexibel. Branschen är föränderlig och man behöver återuppfinna sig själv om och om igen, svarar Therése på frågan om hur arbetet som stylist är.

Men trots att det kan vara slitsamt är hon noga med att understryka att hon har roligt under 95 procent av tiden, och att hon älskar sitt arbete.

Jag får en känsla av att det är kombinationen av god kännedom om psykologin bakom att inreda miljöer tillsammans med en hög ambitionsnivå och glädje i arbetet som ligger bakom Even Stevens framgångar. Standardkostnaden för en homestyling brukar ligga på 4-500 kronor per kvadratmeter och de som anlitar Even Steven inför antingen försäljning eller inredning av sitt nya hem är kunder som vill ha det lilla extra.

Even Steven samarbetar med några av Skandinaviens främsta butiker och designers för att kunna inreda med allt som kan tänkas behövas. En del produkter finns på plats i lokalen.

Faktaruta

GÅ PÅ KURS

Information för dig som vill gå på kurs hos Even Steven och bli Visual Merchandiser eller homestylist.

  • Kurstillfället är under två dagar och erbjuds även på distans.

  • Workshops varvas med föreläsningar.

  • Pris för utbildning på plats: från 5 500 kronor, och distans: 3 500 kronor.

  • Grupper om ca 10 deltagare.

GÖR-DET-SJÄLV

Vad kan du tänka på om du med några enkla medel vill förbättra inredningen i ditt eget hem?

Växter! Just nu är det hett med mycket växter och gärna stora krukväxter eller träd. För dig som inte har gröna fingrar kan det vara en god idé att använda fuskväxter som nu för tiden ofta ser så gott som äkta ut.

Ljus! Ett rum bör ha minst fem olika ljuskällor utöver dagsljuset från ett fönster.

Råa naturmaterial är trendigt. Obehandlat trä eller betong, kork och keramik är trevliga inslag.

• ”Color of The Year” är i vanlig ordning utsedd av Pantone som krönt lila till årets färg. Vill man följa trenden kan färgen till exempel användas som accentfärg; på kuddar eller i detaljer.

Avslutningsvis och kanske viktigast av allt: följ det du själv gillar. Att följa trender kan vara roligt men krävande. Det är du som ska trivas och det är du som vet vad du gillar (och inte).


Taggar:
Text |Jacqueline Hellmann