skip to Main Content
Ett Mästarstycke Till Superhjältefilm

Ett mästarstycke till superhjältefilm

Wolverine är sliten. Året är 2029 och ingen ny mutant har fötts de senaste 20 åren. Vid sidan av sitt jobb som limousinchaufför och att stå upp mot slödder tar han också hand om, eller ja drogar ned, professor Xavier tillsammans med Caliban. Logan lider, super i en vardag han avskyr och drömmer om att en dag ta båten därifrån eller livet av sig med en speciell adamantiumkula. Plötsligt bryts misären av experiment X-23. En tioårig flicka med mer än bara de vassa klorna gemensamt med Logan. Här föds hoppet om framtiden, skört som en dröm men det enda de har att kämpa för.

Att det här är samma regissör som 2013 gjorde ”The Wolverine” går inte att begripa ens när man vet om det. De enda nackdelarna med ”Logan” är de ständiga fightingscenerna med klorna. Visst det är Logans signum och ett väldigt cineastiskt sådant. Men när ännu ett huvud rullar eller krafsandet från klorna viner genom luften blir det också rätt tjatigt. Speciellt som slutscenerna skulle tjänat på att inte redan ha skjutit av allt krut innan. Ni kommer fatta vad jag menar, hur effektiva hade inte de sista desperata striderna varit om det var just där våldet fick sitt absoluta crescendo?

Men det är småsaker i det stora hela. Den här skitiga varianten av Logan, när han ständigt på något sätt stapplande kämpar sig igenom filmen är ett mästartycke till superhjältefilm. Det är stilfull action på samma gång som ett förträffligt drama om döden gjord med sådan känsla att det är svårt att hålla tårarna tillbaka. ”Logan” är på det sättet den måttstock alla andra superhjältefilmer nu får mäta sig mot.

Om Jonas Danielsson:
Jag är en av deltagarna i Go´Kvälls Bokpanel om fredagarna och har arbetat i över 20 år med att leverera texter till bland annat Total Film, Folkbladet Västerbotten och Nöjesmagasinet City.Jag skriver i allmänhet om all slags kultur eller nöje och synnerhet om film. Jag är disputerad etnolog och avhandlingen “Skräckskönt” som handlar om skräckfilm och medieanvändning utkom på H:ström Text & Kultur 2006.

Back To Top