Taggar
TEXT |Emma Isabella Karlsson
FOTO |Ingimar Flovent

Det blir bättre efter semestern!” – Min kompis har ett stående skämt om att det är en av de mest svenska påståendena vi har att säga. Att stå i kö och att “hålla saker på en lagom nivå” är också typiskt svenskt. Jag har bott utomlands under tre år och har inte den blekaste aning om vad folk menar när jag frågar om de är hemma den 15:e juli och de svarar “semester vecka 28-31!”. Jag har under hela våren undrat varför de bara inte kan svara på frågan?

Sedan kommer semestern i Sverige, det alla har planerat så noga inför. Utifrån sett verkar det vara ett väldigt flängande och efter telefonsamtal med familj och vänner har jag fått bekräftat att med semestern kommer också en hel del press. Därför kan hösten komma som en slags stressavlastning.

För de flesta vuxna finns fortfarande det starka minnet av skolstarten, mig själv inkluderad, fastän mitt liv ser lite annorlunda ut än normen, då jag är frilans, reser i jobbet och lider av ett så kallat “Peter Pan-komplex”. Trots att jag gick ut grundskolan för många år sedan finns det fortfarande en känsla hos mig att vilja köpa ett nytt pennfack och ny kalender inför höststarten. Det blir som ett slags nyår med nya idéer, visioner och mål. En hel del mentala, och även fysiska, listor skrivs, men det UTAN ett startskott av brakfylla och pizza till frukost dagen därpå.

I Berlin, där jag bor, är vi alla långt ifrån “tidig semester i år, redan vecka 27 faktiskt”-tänket, eftersom det egentligen bara är i Sverige semestern är så strukturell. Det finns emellertid i Berlin en förnimmelse av en gemensam känsla av att starta om, börja fräscht, köpa sig en liten basker och nån tekopp, och därigenom kanske bli en lite bättre version av sig själv. Igen.

 

Äta hälsosamt

Personligen älskar jag tanken! Alla tillfällen man får att reflektera över sina mål och vart man är på väg anammar jag glupskt, men eftersom vi alla följer samma struktur av självförverkligande och tänker att “i höst ska jag fan i mig äta mer hälsosamt och träna mer än två gånger i månaden”, så ämnar jag så ett frö för en kollektiv tanke här. Det är en slags individualism som råder vid så kallade nystarter. Nu ska JAG göra ditten och datten för att må bättre. Samtidigt brinner världen. Det finns ett flertal studier som visar på att det mest effektiva ìlyckopillret” är att hjälpa andra människor. Vi står inför en hel del politiska förändringar i Europa just nu. Här, där jag bor, hålls den tyska förbundsdagsvalet den 24 september 2017. Då väntas Angela Merkel, som varit förbundskansler sedan 2005, utmanas av SPD:s Martin Schulz och högerpopulistiska AfD. Låt oss hoppas att högerspöket har dragit sin sista suck för den här gången. Det räcker med vad vi tvingats gå igenom i Storbritannien, Holland och Frankrike. Och för all del i Sverige. Jag håller på Merkel, för jag håller på medmänsklighet! Låt oss i relation till detta, i relation till valet, rådande situation och tid på året, tillägga till listan att bli mer hjälpsamma, snällare och öppensinnade i höst. För politiska förändringar börjar i hjärtat, vare sig du köpt en ny halsduk eller inte, och oavsett om det blev en regnig semester eller om du hade tur med vädret där du var.

Och misströsta inte, det kommer en ny vecka 28. Det BLIR bättre efter semestern, för det måste det – för oss alla.


Taggar:
TEXT |Emma Isabella Karlsson
FOTO |Ingimar Flovent