skip to Main Content

Dags för kosläpp!

Ett vårtecken så säkert som något. I april och maj är det dags för kosläpp, eller betessläpp som det egentligen heter. Kosläppet är det tillfälle på våren då mjölkkor släpps ut på grönbete efter att ha varit inomhus i ladugård under vintern. När kosläppet sker beror på var i landet man befinner sig. I Skåne sker det av naturliga skäl lite tidigare än i norr, meningen är ju att kossorna ska ha tillgång till grönt gräs då de hoppar ut efter en lång vinter i ladugården. Den glädje som kossorna visar över att äntligen få komma ut i vårsolen smittar garanterat av sig på oss som är där och tittar, det handlar om ren och skär lycka. Korna hoppar omkring och gnuggar sig i gräset, uppenbart överlyckliga över att få komma ut och se solen och det gröna gräset.

kosläpp

Folknöje

Det årliga kosläppet har under de senaste åren blivit något av ett folknöje, en angelägenhet för alla och inte minst ett bra tillfälle att låta familjens minsta upptäcka var mjölken kommer ifrån. Dagens barn tenderar att tro att mjölk bara finns, och helt plötsligt hamnar i ett mjölkpaket. Kopplingen mellan kossa och mjölk är inte alltid alldeles självklar om man är uppväxt i stan.

Flera av våra större mejerier arrangerar publika kosläpp, för att ta reda på när och var detta äger rum kan du gå in på exempelvis Skånemejeriers hemsida, Norrmejeriers hemsida eller varför inte på Gefleortens Mejeri. Lantbrukarnas Riksförbund bjuder på en imponerande lista över kosläpp, du hittar listan här. En lista som täcker stora delar av Sverige hittar du på Arlas hemsida.

I krumbukter och finter, kossorna slinter. Ta med dig familjen, packa en picknickkorg och ge dig ut och njut av ett skådespel som gör vem som helst på bra humör.

kosläpp
Foto: Melker Blomberg
Back To Top