Taggar Copper & Gorfer, Fotografi, Fotografiska, konst, kultur, kulturarv, mytologi, Nina Gorfer, Sarah Cooper,
Text |Richard Flinck
Foto |Cooper & Gorfer

De bekänner sig till en berättartradition inom fotografi som har sina rötter i arton- och nittonhundratalets måleri. Deras iscensättningar, för det får man kalla det, har distinkta referenser bakåt, till mytologi och kulturarv. Sarah Cooper och Nina Gorfer är lika mycket koreografer som fotografer, inget i deras bilder är slumpmässigt. Bildernas komposition skapas i nära samarbete med de människor som skildras. De står inte vid sidan av och observerar i förhoppning om att något ska hända, att något intressant ska komma i fokus för deras kameror, de riktar, arrangerar och påverkar. De berättar sin och de avbildade människornas historia, så som de vill berätta den. Nu ställer den amerikansk-österrikiska duon ut på Fotografiska i Stockholm.

cooper

– Vi är väldigt glada över att kunna presentera denna konstnärsduos spännande verk och värld här på Fotografiska, säger Fotografiskas utställningskoordinator Johan Vikner.

Cooper & Gorfer består av konstnärerna Sarah Cooper (USA) och Nina Gorfer (Österrike). Bildspråket är ofta baserat på, och resultatet av, omfattande forskningsresor i nära samarbete med personerna de porträtterar, där fotograferna noggrant styr produktionen. Cooper & Gorfer inledde sitt samarbete 2006. De bor och verkar i Göteborg och Berlin.

cooper

Utställningen på Fotografiska pågår till och med den 11 juni.

Länk: Fotografiska


Taggar: Copper & Gorfer, Fotografi, Fotografiska, konst, kultur, kulturarv, mytologi, Nina Gorfer, Sarah Cooper,
Text |Richard Flinck
Foto |Cooper & Gorfer