Ålder:26Familj:Mamma Eva, pappa Jonathan och lillebror Jacob.Aktuell:Med singeln Weeds och kommande albumet Persephone.Förväntar sig av framtiden:Att alltid arbeta med musik och teater.Oanad talang:Relativt bra Kalle Anka-röst.
Taggar
TEXT |Anders Lundberg
FOTO |Olof Grind

Jag är besatt

Blott 26 år gammal har Clara Strauch pluggat teater i New York, komponerat en musikal, medverkat i flera teateruppsättningar, skrivit musiken till Smith Street Stages uppsättning av Shakespears Stormen (för vilken hon har nominerats till ”Outstanding Original Music” i The New York Innovative Theater Awards) – och nu ger hon även ut sitt första soloalbum: Persephone.

Du verkar hinna med mer i livet än de flesta. Var får du energin ifrån?

– Jag tror inte att jag hinner med mer än någon annan, utan det handlar nog bara om vad jag prioriterar att lägga min energi och fokus på. Jag ägnar majoriteten av min tid åt musik och teater, för det finns egentligen inte så mycket annat som jag tycker är intressant att göra. Jag vet inte varför, men det har varit så sedan jag var liten. Det är inget jag aktivt har valt, men jag skulle väl förklara det som en inre motor som bara brummar när jag pysslar med mina passioner. När andra sitter vid middagsbordet så sitter jag vid pianot, helt enkelt. Kort sagt: jag är besatt!

 

Du har ju gått på prestigefulla Tisch School of the Arts; hade du alltid drömt om det eller var det ett plötsligt infall?

– Det var en dröm sedan tolv års ålder (hittade jag i en gammal dagbok!)

 

Var det mycket kulturkrock när du kom till New York? Var det lättare eller svårare att flytta hem igen?

– Vi åkte dit väldigt mycket under hela min uppväxt, eftersom min far är därifrån. När jag väl flyttade som artonåring var jag så exalterad att jag inte kände någon kulturkrock. Det blev bara som att lägga i en högre växel, för allt går så himla fort i New York. Det var däremot riktigt tufft att flytta hem igen. Det blev en omvänd kulturkrock, då man började ifrågasätta konceptet “hem” hela tiden. Jag känner mig ofta som en konstant besökare.

 

Hur gick det till när du skrev ”Wayward Home”? Vad inspirerades du av?

– Det började med att jag intervjuade min farmor om vår familjs historia av invandring (hennes föräldrar var judar som flydde till USA från antisemitismen i Europa). Jag har alltid haft en fascination för historier om migration, och vad som får folk att flytta och söka efter “hem.” Noas Ark blev en inspiration, och tillsammans med dramatikern Maizy Scarpa skrev jag musikalen “Wayward Home” under flera år. Det handlar om en familj som förlorar sitt hem i en stor översvämning, och blir tvungna att fly. “Wayward Home” har nu haft två produktioner (i New York och Maine) och siktar mot en tredje nästa år (i Vermont).

 

Om du fick jobbet att skriva musiken till en ny musikal baserad på vilken roman eller berättelse som helst, vad skulle du välja och vad skulle det bli för musik?

– Oj, vad svårt … det finns en mytomspunnen figur på Gotland: Bysen. Han är ett skogsväsen som lurar folk till att gå vilse, och han gillar att sabba för skogsarbetare. Kanske att han skulle få sig en musikal i cabaret- och Kurt Weill-stil!

 

Ditt kommande album heter ”Persephone”. Den grekiska gudinnan rövades bort och lurades till att tvingas tillbringa en del av året i underjorden. Har du en egen ”underjord” du måste återvända till? Är det en dold pik mot Gotland vintertid?

– Det är absolut inte en pik mot Gotland! Jag syftar snarare på en inre “underjord.” Vi kan inte ha ljus i livet utan att också ha mörker, och tvärtom. Skivan handlar om att våga möta det som är svårt, såsom rädsla och sorg, och att dessa saker kan vara öppningar till mer kärlek och empati. Persephones eviga resande mellan under- och överjorden skapade årstiderna, och det är ju så livet är: upp och ner, sommar och vinter, och det är upp till oss att hänga med. Här är ett citat av Kahlil Gibran som har inspirerat detta:

”When you are joyous, look deep into your heart and you shall find it is only that which has given you sorrow that is giving you joy.

When you are sorrowful look again in your heart, and you shall see that in truth you are weeping for that which has been your delight.”

 

Lyssna på “Weeds” här

https://open.spotify.com/track/29jH4S5nruOPvQJNIsRDXB


Ålder:26Familj:Mamma Eva, pappa Jonathan och lillebror Jacob.Aktuell:Med singeln Weeds och kommande albumet Persephone.Förväntar sig av framtiden:Att alltid arbeta med musik och teater.Oanad talang:Relativt bra Kalle Anka-röst.
Taggar:
TEXT |Anders Lundberg
FOTO |Olof Grind