Namn:Anna Benson.Ålder:34 år.Bor:Nacka och Barcelona.Familj:Flickvän Susanne och dvärgschnauzern K.Aktuell:Med utgivningen av Blå Kokboken.Oanad talang:Jag kan åka vattenskidor på en skida.:Vi medverkar i Blå Kokboken:Bert Karlsson, Börje Salming, David Hellenius, Edward Blom, Özz Nûjen, Gabriel Forss, Ingvar Oldsberg, Oscar Zia, Patrik Sjöberg, Per Elofsson, Ralf Edström och Stefan Sauk.
Taggar Anna Benson,
Text |Richard Flinck
Fransk mästare i bordtennis. En gång i tiden sexårig grönsaksentreprenör på Öland. En av Sveriges största podcasts. Svensk mästare i pingis. Utlandsproffs. En av landets största försäljare av julgranar. Författare. Förlagschef. En av Sveriges största bidragsgivare till cancerforskning. Konstnärinna. Möt Anna Benson.

I oktober släpps Blå Kokboken, uppföljaren till succéböckerna Rosa kokboken I och II som släpptes hösten 2014 respektive 2015 av författaren och konstnären Anna Benson. 100 kronor per bok gick till kampen mot cancer. Rosa kokböckerna vann juryns specialpris två år i rad på World Gourmand Awards. De tapetserade dessutom Sverige genom såväl löpsedlar som stortavlor vilket medförde att böckerna hittills har samlat in knappt 1,6 miljon kronor till förmån för Cancerfonden. Nu är målet högre. Denna gång är det Prostatacancerförbundet som är förmånstagare. Upplägget för Blå Kokboken är detsamma som för de tidigare böckerna. Men med tolv välkända män som delar med sig av sina liv och framförallt sitt möte med cancer. En del berättar för första gången. Det kan vara självupplevt, eller så kan det ha drabbat en vän, förälder eller partner. För att lägga till något mer, något som för det mesta står för något positivt och kärleksfullt i livet, så delar männen också med sig av sitt paradrecept och om sina tankar kring kost och hälsa. Samt hur man delar med sig av något så svårt.

Vad Anna Benson har gjort för svensk cancerforskning med sina böcker är svårt att mäta. Pengarna Anna har dragit in, det går ju självklart att mäta, i såväl kronor som ören. Men insatsen kring att rasera tabun kring att våga prata om och sätta namn på en olycka som idag drabbar en av tre svenskar, den är svårare att mäta. Förutom de böcker Anna har givit ut kring ämnet cancer driver hon även Cancerpodden. I den möter hon läkare och forskare, kända kvinnor och män, anhöriga och drabbade, barn och föräldrar – alla med någon koppling till cancer. Genom Cancerpodden skänker hon en krona per lyssnare.

 

Entreprenör by heart

Eftersom den verksamheten Anna bedriver kring cancer är så pass extra ordinär är det lätt att glömma att hon har, som man plägar säga, flera strängar på sin lyra. Många strängar. Entreprenör by heart skulle man kunna säga, som barn bedrev hon försäljning i grönsaks- och fruktbranschen, en mycket ung Anna sålde jordgubbar, persilja, morötter, hallon och körsbär med mera till grannar och turister. Hon var sex år då hon hade sitt första fasta försäljningsställe, ”på Öland någonstans”. Hennes uppväxt i Siggebo, en by belägen i Torsås Kommun i Småland, mellan Kalmar och Karlskrona, präglades av entreprenörskap – och bordtennis. I föräldrahusets källare stod ett pingisbord kring vilket många hårda matcher utspelades, främst mot pappa som var en inte oäven pingisspelare. Intresset för idrott i allmänhet och pingis i synnerhet resulterade i att hon senare i livet blev såväl fransk som svensk mästare i pingis. Vid 17 års ålder kunde hon i Paris underteckna ett proffskontrakt, en dröm som gick i uppfyllelse. Under de kommande åren spelade hon som utlandsproffs i franska ligan för att sedan återvända hem till Sverige och göra några år i elitserien. Pingiskarriären avslutades 2008 med ett år i tyska Bundesliga.

 

Davids dessert – Patriks rårakor

Men nu är det alltså dags för en ny kokbok. En blå sådan. Inför utgivningen frågade vi Anna om vad vi kan förvänta oss. Hon berättar om de medverkande männen och om arbetet med boken. Hon berättar om Patrik Sjöbergs rårakor och David Hellenius chokladdessert. Och om den respons hon har fått i arbetet med boken. Ja, just det, sade vi att Anna är konstnärinna och julgransförsäljerska också? Vi ställde självklart några frågor om det med. Här kommer Anna.

 

 

Berätta om Blå Kokboken, vad kan vi som läsare förvänta oss?

– I Blå Kokboken delar tolv folkkära svenska män med sig av sina möten med sjukdomen. I intima porträtt får läsaren ta del av de medverkandes erfarenheter av cancer. De kan själva ha drabbats, eller så har en närstående blivit sjuk. För att lägga till något som står för det positiva och kärleksfulla i livet så delar männen också med sig av sina paradrecept och om sina tankar kring kost och hälsa. Det är väldigt fina och öppenhjärtiga historier. Jag är oerhört tacksam att alla är så personliga och släpper in mig så mycket.

 

Om du måste välja bara ett recept ur boken, utan att alls glömma bort övriga recept, vilket väljer du då?

– Oj, den här frågan fick jag alltid i samband med Rosa kokböckerna. Och det är oerhört svårt att välja ut just ett eftersom det är en mix av förrätter, huvudrätter och desserter. Dessutom skulle de andra inte bli så glada ha ha. Men i Blå kokboken är det mycket husmanskost och jag är särskilt förtjust i Börje Salmings raggmunkar eftersom det påminner mig om barndom. Patrik Sjöbergs råraka med löjrom är min favoriträtt generellt så den är ju galet bra såklart. David Hellenius gör en sockerfri chokladdessert som inte går av för hackor. Det är en massa god pasta och en massa annat. Jag är imponerad!

 

Berätta något om de medverkande männens reaktion då du kontaktade dem för att fråga om de ville vara med i projektet?

– Det är otroligt vilken fin respons jag har fått och jag är oerhört tacksam att alla tagit sig tid att vara med. Det var samma med Rosa kokböckerna. Det är i stort sett ingen som har tackat nej och jag har kunnat få med den mix av härliga personer som jag har velat. Viljan att hjälpa till och vara med i kampen mot cancer är stor.

 

Hur vill du beskriva de berättelser om mötet med cancer vi får ta del av i boken? Finns det någon röd tråd?

– Det är väldigt olika. En del är själva drabbade, en del är anhöriga, men alla berättelser skiljer sig åt och det finns något för alla. Jag älskar just det – att kunna lyfta fram allas berättelser då ingen berättelse är den andra lik.

 

I boken C beskriver du mötet med och relationen till C, din kärlek till henne, hur vågade du vara öppen för något så oväntat, oplanerat och tabubelagt?

– Boken C var min debutroman som kom 2012. Det är en berättelse om hur jag för första gången blev förälskad i en kvinna, en kvinna som dessutom hade cancer. Eftersom hon fick en dödsdom så var allt väldigt traumatiskt och att skriva blev min terapi. Det är nog därför som den är väldigt naken och öppen.

 

Vad vill du visa, vad vill du säga med dina bilder?

– Det är en väldigt svår fråga. Konst är för mig också en form av terapi där jag får utlopp för mina inre känslor. Jag mår väldigt bra när jag målar. Det är upp till betraktararen vad den tolkar in. Alla tolkar olika.

 

Är det karaktärerna i bilderna som avgör ditt färgval, hur tänker du kring färger?

– Jag målar bara det jag känner just där och då. Ibland är det mycket färg ibland mindre. Men oavsett vad jag känner är det oftast väldigt starkt. Och det tror jag syns i min konst.

 

Vem är din köpare i generella drag? Kvinnor eller män? Vilken åldersgrupp representerar dina köpare?

– Det har jag ingen uppfattning om det är väldigt spridda skurar skulle jag tro. Jag har haft flera konstsamlare som har investerat i min konst men också ”gemene man”. Prisklassen kanske inte tilltalar den yngre målgruppen.

 

Varifrån har du fått ditt vad vi i brist på bättre väl kan kalla djävlar anamma?

– Ha ha, jag har alltid varit en doer med en stor portion envishet. Vill jag något ger jag mig tusan på att det ska bli gjort. Och man kan ju inte göra annat än att försöka. Jag är uppvuxen i en entreprenörsfamilj och har arbetat sedan jag var liten.

 

Det är inte alldeles ofta undertecknad blir imponerad av människor. Men just Anna Benson får nog sägas utgöra ett lysande undantag. Är hon ens mänsklig? Hur man kan hinna med så mycket under så förhållandevis kort tid är inte helt lätt att fatta. Och så detta engagemang, jag kan förstå att man i ren förtvivlan väljer att bearbeta sin förlust i exempelvis en bok, efter en händelse som den Anna gick igenom med sin kärlek. Men att behålla engagemanget år efter år som Anna har gjort med bland annat sina kokböcker. Imponerande. Stort. Bara att bocka och buga. Och köpa en bok eller tre. Perfekt julklapp för övrigt.


Namn:Anna Benson.Ålder:34 år.Bor:Nacka och Barcelona.Familj:Flickvän Susanne och dvärgschnauzern K.Aktuell:Med utgivningen av Blå Kokboken.Oanad talang:Jag kan åka vattenskidor på en skida.:Vi medverkar i Blå Kokboken:Bert Karlsson, Börje Salming, David Hellenius, Edward Blom, Özz Nûjen, Gabriel Forss, Ingvar Oldsberg, Oscar Zia, Patrik Sjöberg, Per Elofsson, Ralf Edström och Stefan Sauk.
Taggar: Anna Benson,
Text |Richard Flinck