skip to Main Content

Bryan Adams unika kändisbilder – på Fotografiska i sommar

Under 90-talet började ett allt starkare intresse för foto som uttrycksform växa fram hos rockstjärnan, något som sedermera ledde till att Bryan Adams under 00-talet kom att bli en både väletablerad och flitigt anlitad modefotograf. Intresset väcktes via hans musikkarriär; han blev gradvis alltmer involverad i skapandet av omslagen till sina album.

– När vi skulle plåta omslaget till skivan On A Day Like Today lät mitt skivbolag mig välja en fotograf jag gillade. Men när jag satt i hans studio upptäckte jag att skivbolaget hade bokat en annan fotograf av misstag, och jag blev inte nöjd med resultatet. Det slutade med att jag fotograferade mig själv till omslaget; jag tryckte på kamerans avtryckare med hjälp av en fjärrkontroll.

Adams började ta bilder på skådespelare och modeller som han var vän med. 1998 plåtade Adams en annan kanadensare, fotomodellen Linda Evangelista, och bilderna hamnade i en tidskrift.

– Så småningom började telefonsamtal med förfrågningar trilla in, berättar han.

När Adams träder inför den samlade svenska presskåren på Fotografiska gör han det något med andan i halsen, men på gott humör.

– Jag har inte hunnit se utställningen än själv, mitt flyg var försenat. SAS… vad kan jag säga, inleder Bryan Adams med glimten i ögat.

3
Jerry Hall.

Exposed är en samlingsutställning som ger en inblick i Bryan Adams breda produktion under femton års tid, med fotografier på modeller, skådespelare och artister som har publicerats i modemagasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle. Som en stark kontrast till glamorösa kändisporträtt innehåller utställningen på Fotografiska också en sektion vilken rättframt synliggör priset för 00-talets politiska konflikter – Wounded: The Legacy of War är en serie bilder på krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Afghanistan och Irak, krig som pacifisten Adams starkt emotsatt sig från första början.

– Det är lite överväldigande att se så många av mina verk samlade, jag inser inte riktigt under tidens gång hur mycket jag har hunnit med. Det påminner mig om alla möten med folk jag har fotograferat, samtliga bilder här har en historia bakom, säger Adams.

9
Billy Idol.

 

Från Amy Winehouse till Elisabeth II

Det är en lång, brokig lista av människor och personligheter som har suttit inför Bryan Adams kamera – sångerskan Amy Winehouse, fotomodellen Kate Moss, politikern och presidentkandidaten Hillary Clinton samt Elisabeth II, Storbritanniens drottning är några av namnen. Just Amy Winehouse kom Adams att jobba regelbundet med, på allt från hennes albumomslag till att fixa några tryckta bilder till hennes pojkvän som satt i fängelse.

Subjekten på fotografierna ser ofta bekväma och avslappnade ut, något som inte alltid är så lätt att åstadkomma.

– Droger, säger Adams skämtsamt och fortsätter sedan i mer allvarlig ton.
– De är sig själva, och jag är mig själv. Jag har inga hemliga tricks. Men det kan vara en lång process; att få till en bra bild, det tar tid.

2
Amy Winehouse.

Bryan Adams tycks själv ha en ganska avslappnad inställning till sitt fotograferande.

– Jag har min studio i bottenvåningen av mitt hus i London, och ett litet team. En av mina subjekt dök upp en timme innan vår avtalade tid en gång. När jag sedan kom dit en timme senare frågade han vart all min utrustning och mina assistenter befann sig. Jag drog helt enkelt upp en liten kamera ur min ryggsäck och plåtade honom mot en vägg. ’Var det allt?’ frågade han då.

Bryan Adams säger att han har alltid en idé innan han börjar. Men omständigheter, subjektets humör och PR-agenter är alla faktorer som gör arbetet oförutsägbart.

– Oavsett hur mycket jag än förbereder så blir det alltid annorlunda när jag väl är på plats. Kända människor har också folk omkring som vill veta allting i förväg. PR-agenter; de är speciella.

 

Drömmen om Sylvester Stallone

Det är förstås skillnad på att fotografera krigsskadade soldater, och kändisar för vilka rampljuset och kamerablixtar är vardag.

– Många av soldaterna har aldrig varit i en professionell fotostudio innan. Men när jag visar bilder på andra soldater som jag har tagit, då förstår de bättre och kan slappna av. Modeller som har blivit plåtade 10 000 gånger vet ofta mer än mig. De säger ifrån om till exempel ljussättningen behöver ändras, och då gör jag det.

– Att fotografera är alltid ett samarbete, oavsett vem jag plåtar, säger Adams.

Att fotografera på film är inte längre relevant, det är varken praktiskt eller effektivt, menar Bryan Adams som använder digitalkamera sedan många år tillbaka. Många gånger tar han också bilder med mobilen, eftersom den alltid finns med i fickan.

– Jag säger alltid till unga fotografer att inte bry sig om mörkrum, det är mycket vettigare att lägga tid på att lära sig Photoshop istället.

Med så många namn på meritlistan, finns det då någon som han fortfarande drömmer om att få fotografera? Bryan Adams spontana svar är Sylvester Stallone.

– Jag gillar honom. Han har en bra Instagram också. Men det tar ofta minst ett år från det att jag frågar någon tills att en fotografering faktiskt blir av.

4
Mick Jagger.

Bryan Adams drivkraft är att han tycker om människor. Fotograferandet har blivit ett sätt för Adams att ta sig ut ur vad han beskriver som “artistbubblan” – många musiker lever ett ganska isolerat liv utan särskilt mycket kontakt med omvärlden, påpekar han.

Människor och minnen, det är essensen av ett fotografi, enligt Bryan Adams.

– Fotografier är små minnen, jag är en minnesfångare.

Bryan Adams unika kändisbilder – på Fotografiska i sommar

Under 90-talet började ett allt starkare intresse för foto som uttrycksform växa fram hos rockstjärnan, något som sedermera ledde till att Bryan Adams under 00-talet kom att bli en både väletablerad och flitigt anlitad modefotograf. Intresset väcktes via hans musikkarriär; han blev gradvis alltmer involverad i skapandet av omslagen till sina album.

– När vi skulle plåta omslaget till skivan On A Day Like Today lät mitt skivbolag mig välja en fotograf jag gillade. Men när jag satt i hans studio upptäckte jag att skivbolaget hade bokat en annan fotograf av misstag, och jag blev inte nöjd med resultatet. Det slutade med att jag fotograferade mig själv till omslaget; jag tryckte på kamerans avtryckare med hjälp av en fjärrkontroll.

Adams började ta bilder på skådespelare och modeller som han var vän med. 1998 plåtade Adams en annan kanadensare, fotomodellen Linda Evangelista, och bilderna hamnade i en tidskrift.

– Så småningom började telefonsamtal med förfrågningar trilla in, berättar han.

När Adams träder inför den samlade svenska presskåren på Fotografiska gör han det något med andan i halsen, men på gott humör.

– Jag har inte hunnit se utställningen än själv, mitt flyg var försenat. SAS… vad kan jag säga, inleder Bryan Adams med glimten i ögat.

3
Jerry Hall.

Exposed är en samlingsutställning som ger en inblick i Bryan Adams breda produktion under femton års tid, med fotografier på modeller, skådespelare och artister som har publicerats i modemagasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle. Som en stark kontrast till glamorösa kändisporträtt innehåller utställningen på Fotografiska också en sektion vilken rättframt synliggör priset för 00-talets politiska konflikter – Wounded: The Legacy of War är en serie bilder på krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Afghanistan och Irak, krig som pacifisten Adams starkt emotsatt sig från första början.

– Det är lite överväldigande att se så många av mina verk samlade, jag inser inte riktigt under tidens gång hur mycket jag har hunnit med. Det påminner mig om alla möten med folk jag har fotograferat, samtliga bilder här har en historia bakom, säger Adams.

9
Billy Idol.

 

Från Amy Winehouse till Elisabeth II

Det är en lång, brokig lista av människor och personligheter som har suttit inför Bryan Adams kamera – sångerskan Amy Winehouse, fotomodellen Kate Moss, politikern och presidentkandidaten Hillary Clinton samt Elisabeth II, Storbritanniens drottning är några av namnen. Just Amy Winehouse kom Adams att jobba regelbundet med, på allt från hennes albumomslag till att fixa några tryckta bilder till hennes pojkvän som satt i fängelse.

Subjekten på fotografierna ser ofta bekväma och avslappnade ut, något som inte alltid är så lätt att åstadkomma.

– Droger, säger Adams skämtsamt och fortsätter sedan i mer allvarlig ton.
– De är sig själva, och jag är mig själv. Jag har inga hemliga tricks. Men det kan vara en lång process; att få till en bra bild, det tar tid.

2
Amy Winehouse.

Bryan Adams tycks själv ha en ganska avslappnad inställning till sitt fotograferande.

– Jag har min studio i bottenvåningen av mitt hus i London, och ett litet team. En av mina subjekt dök upp en timme innan vår avtalade tid en gång. När jag sedan kom dit en timme senare frågade han vart all min utrustning och mina assistenter befann sig. Jag drog helt enkelt upp en liten kamera ur min ryggsäck och plåtade honom mot en vägg. ’Var det allt?’ frågade han då.

Bryan Adams säger att han har alltid en idé innan han börjar. Men omständigheter, subjektets humör och PR-agenter är alla faktorer som gör arbetet oförutsägbart.

– Oavsett hur mycket jag än förbereder så blir det alltid annorlunda när jag väl är på plats. Kända människor har också folk omkring som vill veta allting i förväg. PR-agenter; de är speciella.

 

Drömmen om Sylvester Stallone

Det är förstås skillnad på att fotografera krigsskadade soldater, och kändisar för vilka rampljuset och kamerablixtar är vardag.

– Många av soldaterna har aldrig varit i en professionell fotostudio innan. Men när jag visar bilder på andra soldater som jag har tagit, då förstår de bättre och kan slappna av. Modeller som har blivit plåtade 10 000 gånger vet ofta mer än mig. De säger ifrån om till exempel ljussättningen behöver ändras, och då gör jag det.

– Att fotografera är alltid ett samarbete, oavsett vem jag plåtar, säger Adams.

Att fotografera på film är inte längre relevant, det är varken praktiskt eller effektivt, menar Bryan Adams som använder digitalkamera sedan många år tillbaka. Många gånger tar han också bilder med mobilen, eftersom den alltid finns med i fickan.

– Jag säger alltid till unga fotografer att inte bry sig om mörkrum, det är mycket vettigare att lägga tid på att lära sig Photoshop istället.

Med så många namn på meritlistan, finns det då någon som han fortfarande drömmer om att få fotografera? Bryan Adams spontana svar är Sylvester Stallone.

– Jag gillar honom. Han har en bra Instagram också. Men det tar ofta minst ett år från det att jag frågar någon tills att en fotografering faktiskt blir av.

4
Mick Jagger.

Bryan Adams drivkraft är att han tycker om människor. Fotograferandet har blivit ett sätt för Adams att ta sig ut ur vad han beskriver som “artistbubblan” – många musiker lever ett ganska isolerat liv utan särskilt mycket kontakt med omvärlden, påpekar han.

Människor och minnen, det är essensen av ett fotografi, enligt Bryan Adams.

– Fotografier är små minnen, jag är en minnesfångare.

Bryan Adams Unika Kändisbilder – På Fotografiska I Sommar

Bryan Adams unika kändisbilder – på Fotografiska i sommar

Under 90-talet började ett allt starkare intresse för foto som uttrycksform växa fram hos rockstjärnan, något som sedermera ledde till att Bryan Adams under 00-talet kom att bli en både väletablerad och flitigt anlitad modefotograf. Intresset väcktes via hans musikkarriär; han blev gradvis alltmer involverad i skapandet av omslagen till sina album.

– När vi skulle plåta omslaget till skivan On A Day Like Today lät mitt skivbolag mig välja en fotograf jag gillade. Men när jag satt i hans studio upptäckte jag att skivbolaget hade bokat en annan fotograf av misstag, och jag blev inte nöjd med resultatet. Det slutade med att jag fotograferade mig själv till omslaget; jag tryckte på kamerans avtryckare med hjälp av en fjärrkontroll.

Adams började ta bilder på skådespelare och modeller som han var vän med. 1998 plåtade Adams en annan kanadensare, fotomodellen Linda Evangelista, och bilderna hamnade i en tidskrift.

– Så småningom började telefonsamtal med förfrågningar trilla in, berättar han.

När Adams träder inför den samlade svenska presskåren på Fotografiska gör han det något med andan i halsen, men på gott humör.

– Jag har inte hunnit se utställningen än själv, mitt flyg var försenat. SAS… vad kan jag säga, inleder Bryan Adams med glimten i ögat.

3
Jerry Hall.

Exposed är en samlingsutställning som ger en inblick i Bryan Adams breda produktion under femton års tid, med fotografier på modeller, skådespelare och artister som har publicerats i modemagasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle. Som en stark kontrast till glamorösa kändisporträtt innehåller utställningen på Fotografiska också en sektion vilken rättframt synliggör priset för 00-talets politiska konflikter – Wounded: The Legacy of War är en serie bilder på krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Afghanistan och Irak, krig som pacifisten Adams starkt emotsatt sig från första början.

– Det är lite överväldigande att se så många av mina verk samlade, jag inser inte riktigt under tidens gång hur mycket jag har hunnit med. Det påminner mig om alla möten med folk jag har fotograferat, samtliga bilder här har en historia bakom, säger Adams.

9
Billy Idol.

 

Från Amy Winehouse till Elisabeth II

Det är en lång, brokig lista av människor och personligheter som har suttit inför Bryan Adams kamera – sångerskan Amy Winehouse, fotomodellen Kate Moss, politikern och presidentkandidaten Hillary Clinton samt Elisabeth II, Storbritanniens drottning är några av namnen. Just Amy Winehouse kom Adams att jobba regelbundet med, på allt från hennes albumomslag till att fixa några tryckta bilder till hennes pojkvän som satt i fängelse.

Subjekten på fotografierna ser ofta bekväma och avslappnade ut, något som inte alltid är så lätt att åstadkomma.

– Droger, säger Adams skämtsamt och fortsätter sedan i mer allvarlig ton.
– De är sig själva, och jag är mig själv. Jag har inga hemliga tricks. Men det kan vara en lång process; att få till en bra bild, det tar tid.

2
Amy Winehouse.

Bryan Adams tycks själv ha en ganska avslappnad inställning till sitt fotograferande.

– Jag har min studio i bottenvåningen av mitt hus i London, och ett litet team. En av mina subjekt dök upp en timme innan vår avtalade tid en gång. När jag sedan kom dit en timme senare frågade han vart all min utrustning och mina assistenter befann sig. Jag drog helt enkelt upp en liten kamera ur min ryggsäck och plåtade honom mot en vägg. ’Var det allt?’ frågade han då.

Bryan Adams säger att han har alltid en idé innan han börjar. Men omständigheter, subjektets humör och PR-agenter är alla faktorer som gör arbetet oförutsägbart.

– Oavsett hur mycket jag än förbereder så blir det alltid annorlunda när jag väl är på plats. Kända människor har också folk omkring som vill veta allting i förväg. PR-agenter; de är speciella.

 

Drömmen om Sylvester Stallone

Det är förstås skillnad på att fotografera krigsskadade soldater, och kändisar för vilka rampljuset och kamerablixtar är vardag.

– Många av soldaterna har aldrig varit i en professionell fotostudio innan. Men när jag visar bilder på andra soldater som jag har tagit, då förstår de bättre och kan slappna av. Modeller som har blivit plåtade 10 000 gånger vet ofta mer än mig. De säger ifrån om till exempel ljussättningen behöver ändras, och då gör jag det.

– Att fotografera är alltid ett samarbete, oavsett vem jag plåtar, säger Adams.

Att fotografera på film är inte längre relevant, det är varken praktiskt eller effektivt, menar Bryan Adams som använder digitalkamera sedan många år tillbaka. Många gånger tar han också bilder med mobilen, eftersom den alltid finns med i fickan.

– Jag säger alltid till unga fotografer att inte bry sig om mörkrum, det är mycket vettigare att lägga tid på att lära sig Photoshop istället.

Med så många namn på meritlistan, finns det då någon som han fortfarande drömmer om att få fotografera? Bryan Adams spontana svar är Sylvester Stallone.

– Jag gillar honom. Han har en bra Instagram också. Men det tar ofta minst ett år från det att jag frågar någon tills att en fotografering faktiskt blir av.

4
Mick Jagger.

Bryan Adams drivkraft är att han tycker om människor. Fotograferandet har blivit ett sätt för Adams att ta sig ut ur vad han beskriver som “artistbubblan” – många musiker lever ett ganska isolerat liv utan särskilt mycket kontakt med omvärlden, påpekar han.

Människor och minnen, det är essensen av ett fotografi, enligt Bryan Adams.

– Fotografier är små minnen, jag är en minnesfångare.

Bryan Adams unika kändisbilder – på Fotografiska i sommar

Under 90-talet började ett allt starkare intresse för foto som uttrycksform växa fram hos rockstjärnan, något som sedermera ledde till att Bryan Adams under 00-talet kom att bli en både väletablerad och flitigt anlitad modefotograf. Intresset väcktes via hans musikkarriär; han blev gradvis alltmer involverad i skapandet av omslagen till sina album.

– När vi skulle plåta omslaget till skivan On A Day Like Today lät mitt skivbolag mig välja en fotograf jag gillade. Men när jag satt i hans studio upptäckte jag att skivbolaget hade bokat en annan fotograf av misstag, och jag blev inte nöjd med resultatet. Det slutade med att jag fotograferade mig själv till omslaget; jag tryckte på kamerans avtryckare med hjälp av en fjärrkontroll.

Adams började ta bilder på skådespelare och modeller som han var vän med. 1998 plåtade Adams en annan kanadensare, fotomodellen Linda Evangelista, och bilderna hamnade i en tidskrift.

– Så småningom började telefonsamtal med förfrågningar trilla in, berättar han.

När Adams träder inför den samlade svenska presskåren på Fotografiska gör han det något med andan i halsen, men på gott humör.

– Jag har inte hunnit se utställningen än själv, mitt flyg var försenat. SAS… vad kan jag säga, inleder Bryan Adams med glimten i ögat.

3
Jerry Hall.

Exposed är en samlingsutställning som ger en inblick i Bryan Adams breda produktion under femton års tid, med fotografier på modeller, skådespelare och artister som har publicerats i modemagasin som Vogue, Harper’s Bazaar och Elle. Som en stark kontrast till glamorösa kändisporträtt innehåller utställningen på Fotografiska också en sektion vilken rättframt synliggör priset för 00-talets politiska konflikter – Wounded: The Legacy of War är en serie bilder på krigsskadade unga brittiska soldater som stridit i Afghanistan och Irak, krig som pacifisten Adams starkt emotsatt sig från första början.

– Det är lite överväldigande att se så många av mina verk samlade, jag inser inte riktigt under tidens gång hur mycket jag har hunnit med. Det påminner mig om alla möten med folk jag har fotograferat, samtliga bilder här har en historia bakom, säger Adams.

9
Billy Idol.

 

Från Amy Winehouse till Elisabeth II

Det är en lång, brokig lista av människor och personligheter som har suttit inför Bryan Adams kamera – sångerskan Amy Winehouse, fotomodellen Kate Moss, politikern och presidentkandidaten Hillary Clinton samt Elisabeth II, Storbritanniens drottning är några av namnen. Just Amy Winehouse kom Adams att jobba regelbundet med, på allt från hennes albumomslag till att fixa några tryckta bilder till hennes pojkvän som satt i fängelse.

Subjekten på fotografierna ser ofta bekväma och avslappnade ut, något som inte alltid är så lätt att åstadkomma.

– Droger, säger Adams skämtsamt och fortsätter sedan i mer allvarlig ton.
– De är sig själva, och jag är mig själv. Jag har inga hemliga tricks. Men det kan vara en lång process; att få till en bra bild, det tar tid.

2
Amy Winehouse.

Bryan Adams tycks själv ha en ganska avslappnad inställning till sitt fotograferande.

– Jag har min studio i bottenvåningen av mitt hus i London, och ett litet team. En av mina subjekt dök upp en timme innan vår avtalade tid en gång. När jag sedan kom dit en timme senare frågade han vart all min utrustning och mina assistenter befann sig. Jag drog helt enkelt upp en liten kamera ur min ryggsäck och plåtade honom mot en vägg. ’Var det allt?’ frågade han då.

Bryan Adams säger att han har alltid en idé innan han börjar. Men omständigheter, subjektets humör och PR-agenter är alla faktorer som gör arbetet oförutsägbart.

– Oavsett hur mycket jag än förbereder så blir det alltid annorlunda när jag väl är på plats. Kända människor har också folk omkring som vill veta allting i förväg. PR-agenter; de är speciella.

 

Drömmen om Sylvester Stallone

Det är förstås skillnad på att fotografera krigsskadade soldater, och kändisar för vilka rampljuset och kamerablixtar är vardag.

– Många av soldaterna har aldrig varit i en professionell fotostudio innan. Men när jag visar bilder på andra soldater som jag har tagit, då förstår de bättre och kan slappna av. Modeller som har blivit plåtade 10 000 gånger vet ofta mer än mig. De säger ifrån om till exempel ljussättningen behöver ändras, och då gör jag det.

– Att fotografera är alltid ett samarbete, oavsett vem jag plåtar, säger Adams.

Att fotografera på film är inte längre relevant, det är varken praktiskt eller effektivt, menar Bryan Adams som använder digitalkamera sedan många år tillbaka. Många gånger tar han också bilder med mobilen, eftersom den alltid finns med i fickan.

– Jag säger alltid till unga fotografer att inte bry sig om mörkrum, det är mycket vettigare att lägga tid på att lära sig Photoshop istället.

Med så många namn på meritlistan, finns det då någon som han fortfarande drömmer om att få fotografera? Bryan Adams spontana svar är Sylvester Stallone.

– Jag gillar honom. Han har en bra Instagram också. Men det tar ofta minst ett år från det att jag frågar någon tills att en fotografering faktiskt blir av.

4
Mick Jagger.

Bryan Adams drivkraft är att han tycker om människor. Fotograferandet har blivit ett sätt för Adams att ta sig ut ur vad han beskriver som “artistbubblan” – många musiker lever ett ganska isolerat liv utan särskilt mycket kontakt med omvärlden, påpekar han.

Människor och minnen, det är essensen av ett fotografi, enligt Bryan Adams.

– Fotografier är små minnen, jag är en minnesfångare.

Back To Top