Taggar
Text |Richard Flinck
Foto |Nina Fridell
Annie Angel är en artist vi tror att du kommer att höra talas om framöver. I september släpper hon inte ett men två nya album. Ett live- och ett studioalbum. Hennes egen favoritlyssning består av bland annat Robert Herrman en amerikansk kompositör av framförallt filmmusik åt regissörer som Alfred Hitchcock, Orson Welles och Martin Scorsese. Man kan ha sämre förebilder.

I dagarna släppte Annie singeln You Don’t Wanna Know. Singeln är med sina dubbla A-sidor ett smakprov från två parallella album som Annie Angel ger ut i höst. Den första versionen av låten, där Annie spelar alla instrument förutom trummor och percussion, härstammar från det egenskrivna studioalbumet, med rötter i soul och experimentell pop, som Annie Angel producerar tillsammans med Nille Perned. Den andra versionen av You Don’t Wanna Know är hämtad från ett kommande livealbum inspelat på Södra Teaterns stora scen med musik från Annie Angels gränsöverskridande och klasskritiska konstprojekt Varför skulle en inte vara värd att arrangera för kammarorkester? Där tog hon sig an utmaningen att, utan klassisk utbildning, komponera och arrangera musik för 21-manna kammarorkester. Annie producerade också konserten som hon sedan genomförde tillsammans med Modern Fantazias, popmusiker och kör under ledning av dirigent Hans Ek.

Bland mycket annat gjorde den musikaliskt mångfacetterade Annie Angel i maj bejublade tolkningar av Patti Smith, Jimi Hendrix och Joni Mitchell i konserten Chelsea Hotel på Berwaldhallen. En konsert hon genomförde tillsammans med bland andra Moneybrother, Sofia Karlsson och Sveriges Radios Symfoniorkester.

En förmiddag i maj får Resemagasinet Buss tag i Annie för ett samtal om hennes musik och om de planer som ligger framför henne. Det blir ett samtal om uppväxt, filmmusik och de projekt som Annie just nu arbetar med. Och om den fantastiska sommaren.

 Berätta lite om din uppväxt, var kommer du ifrån?

– Jag är uppvuxen i Stockholm dit jag och min mamma flyttade då jag var tio år, innan dess bodde jag i Strängnäs. Men jag har bott på väldigt många platser, Huddinge, Fittja, London, där bodde jag i samband med att jag arbetade tillsammans med Erik Hassle (svensk låtskrivare och sångare).

Hur kommer det sig att du hamnade i musikbranschen, är du uppväxt med musik eller är det något du har erövrat och upptäckt på egen hand?

– Det stod ett piano hemma och det började jag spela på när jag var tre år och det uppmuntrade mina föräldrar och min omgivning, jag blev uppmanad av min pappa att ”göra det som är kul”.

Har du någon musikalisk utbildning eller är du autodidakt?

– Jag har gått musikgymnasium, Rytmus i Stockholm, samt RML (rockmusiklinjen) på Birkagårdens Folkhögskola.

Din relation till kompositören Bernard Herrman, hur ser den ut?

– Jag är jätteinspirerad av hans musik, särskilt albumet Outer Space Suite, det har jag lyssnat på till förbannelse. Jag önskar att jag kunde säga att jag upptäckte honom via exempelvis en Hitchcock-film, men jag blev helt enkelt rekommenderad att lyssna på Bernard Herrmans musik. Outer Space Suite är en av mina repeatskivor, en annan är Sagan om Ringen av Bo Hansson.

Om man som lyssnare av någon anledning bara skulle ha möjlighet att lyssna på en av versionerna av din låt You Don’t Wanna Know, vilken rekommenderar du då?

– Måste jag välja? Okay, om jag måste så väljer jag liveversionen, för i den så är det många fler människor inblandade, vilket känns fint för mig personligen.

Du har ju redan hunnit med en del, men hur ser ditt framtida drömprojekt ut, har du något sådant?

– Jag skulle vilja komma ut och turnera igen, att komma ut ur den studiobubbla jag befinner mig i just nu. Att komma ut och arbeta med människor igen, även om det som sker just nu känns ganska drömmigt det med.

Den absolut närmaste framtiden, hur ser den ut?

– Jag ska vara med i radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1. Jag kommer även att vara med i Björk – Emotional Landscapes på Wermland Opera, tillsammans med bland andra dirigenten Hans Ek, Moto Boy och Edda Magnason. Och i september släpper jag alltså två nya album. Ett av dem är en liveinspelning, det andra är ett studioalbum. Sedan njuter jag just nu också av sommaren, vilken fantastisk sommar vi har!

Faktaruta

Namn Annie Angel.

Ålder 32.

Familj Stor.

Aktuell Bland mycket annat med två nya album som släpps i september.

Oanad talang Vissla.


Taggar:
Text |Richard Flinck
Foto |Nina Fridell