Taggar

Titel Sveas son.
Författare Lena Andersson.
Förlag Bokförlaget Polaris.

Handling I Sveas son får läsaren följa Ragnar Johansson, slöjdlärare och övertygad socialdemokrat, på hans väg genom livet. Boken är även en berättelse om Sverige. Ragnar är född år 1932, samma år som folkhemsbygget på allvar tog fart. Författaren skildrar Inte bara bakgrunden till denna samhällsutveckling i form av Ragnars föräldrahistoria, utan även hur det socialdemokratiska idéstoffet kom att förvaltas av hans barn.

Typiskt citat ”Ragnar Johansson, sade rektor Borgström på nytt. Slöjdlärare. Folkhemsman. En förfinad arbetare i tjänst hos det allmänna, en timmerman med påbyggnadskurser, en handens praktiker med ingenjörshuvud som arbetar i trä i detta land med fler träd än människor.”

Omdöme Till skillnad från författarens tidigare titlar, Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar, så kretsar handlingen i Sveas son kring någonting annat än den olyckliga kärleken. I denna roman vill författaren istället redogöra för ett antal idéer om hur samhället ska styras och om hur världen är beskaffad. Hon vill även beskriva hur dessa idéer både påverkas av och själva påverkar hur människor lever sina liv. På detta sätt påminner boken mer om Anderssons journalistiska arbeten än hennes tidigare romaner. Kvar finns emellertid det ekonomiska och slagfärdiga språket som verkar kunna göra allt vad hon rör vid till bladvändare.

Text Vincent Flink

Verkligheten spelar roll

Titel Verkligheten och resten, Krönikor 2015-2017.
Författare Lena Andersson.
Förlag Bokförlaget Polaris.

Handling Verkligheten och resten är den pikanta titeln på Lena Anderssons nyutgivna krönikesamling. Texterna är tematiskt indelade i olika ämnesområden och avhandlar alltifrån idrott till geopolitik. Författaren skriver med stor språksäkerhet och ofta med flera illustrerande exempel. Flera av texterna väckte livlig debatt då de först publicerades. De kanske mest framträdande exemplen på detta är hennes skrifter om den svenska skattepolitiken.

Typiskt citat ”Det är sant att girighet orsakar skatteplanering, nämligen Skatteverkets girighet, där det nitiskt samlar in medel så att någon annan alltid kan betala.”

Omdöme Verkligheten spelar en central roll i Anderssons skriftsamling. Allra tydligast blir detta i bokens första avsnitt, vilket betitlats Kunskapssyner och deras effekter i vardagen. Det är också under denna rubrik vi finner de allra mest lyckade texterna. Här har författaren åstadkommit något oerhört – en tydlig och stringent uppgörelse med vad hon betraktar som postmodernism och relativism. För den som vill förstå dessa otydliga men viktiga begrepp och bilda sig en egen uppfattning om saken är boken därför en ovärderlig tillgång.

Text Vincent Flink

Ännu en succé

Titel Hur man gör succé på dårhus.
Författare Emmy Abrahamson.
Förlag Albert Bonniers Förlag.

Handling Ståuppkomikern Maja har en karriär som går lite sisådär. Även i övrigt lämnar hennes liv en del i övrigt att önska. Emmy Abrahamsons historia pendlar med drastiska svängar mellan stor humor och tragedi. Romanens huvudperson Maja blir tvångsintagen på psykiatrin i Malmö. Men låt inte det avskräcka dig, det är roligare än det låter.

Typiskt citat ”… det finns en sockerkaka i köket! Hembakad! Jag är ostoppbar! Jag är en svart jamaicansk kortdistanslöpare! I’m a pimp in every sense of the word, bitch.”

Omdöme Emmy Abrahamson utkom innan den här romanen med Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske, en historia om hur hon hittade sitt livs kärlek. Den titeln är ganska talande för Emmy Abrahamsons sätt att skriva; absurt, gränsande till djup tragedi, under det ofta väldigt lustiga tonfallet ligger en svärta som hanteras och hålls i schack med hjälp av humor. Att läsa Emmy Abrahamson är alltid roligt. Så unna dig det.

Text Richard Flinck

Lika olika

Titel Förlåten.
Författare Agnes Lidbeck.
Förlag Norstedts.

Handling Systrarna Ellen och Maria har ingen vidare kontakt med varandra men när deras pappa plötsligt dör så åker de gemensamt till familjens sommarhus i skärgården. Här har systrarna tillbringat barndomens somrar. Nu konfronteras de med minnen från det förflutna.

Typiskt citat: ”Maria har inte Ellens ekonomiska makt. Maria tänker på det gemensamma rummet på boendet och på damerna som tittar på tv där. Maria tänker på Ellens kontorslandskap, som säkert är helt i glas. Frostat glas, genomskinligt glas. Tjockt, ljudisolerat glas, glas i halvväggar. En reception med mottagningsdisk i glas. Det verkliga livet, som Maria har, gör henne het i ögonen av skam. Skam över att inte ha inredningsdetaljer i glas där hon arbetar. Till och med glasen att dricka ur är tjocka och repade i plast.”

Omdöme: Efter Agnes Lidbecks hyllade debut, romanen Finna sig (2017, Norstedts), så kommer nu tvåan om två systrars maktkamp, konkurrens men även trevande försök att nå varandra. Ellen är framgångsrik och vältränad. Maria är låginkomsttagare och kraftig – hon har rasat ner på klassresan i stället för att klättra. Pappan har gått bort, brodern tog i unga år livet sig. Texten är avskalad och finkalibrerad. Författaren skildrar väldigt fint hur syskons upplevelse och tolkningar av en gemensam uppväxt kan skilja sig åt. Läsvärt om jämförelserna, misstänksamheten men även samhörigheten och förmågan att ifrågasätta sitt eget beteende i en syskonrelation.

Text Lolo Amble

Titel Havsboken. Eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider.
Författare Morten A. Strøksnes
Förlag Leopard Förlag

Handling Två norska vänner sammanstrålar för att fånga en omtalad jättehaj kallad ”håkäringen” som sägs kunna bli sju meter lång och upp till 400 år gammal. De sätter sig i en spartansk gummibåt och åker ut på Vestfjorden. Under tiden de väntar på att håkäringen ska dyka upp, bjuds läsaren på havsberättelser hämtade från mytologi, historia och vetenskap.

Typiskt citat ”Stjärtfenan och bakkroppen står lodrätt upp ur vattnet, ikoniskt som en hällristning, innan havet sluter sig omkring den. Valen är borta, som om någon dragit i ett snöre och den försvunnit ner i en avgrund”.

Omdöme Boken är välskriven, författaren målar upp en mängd vackra och innehållsrika bilder att ryckas med i, bjuder på rafflande kopplingar och berättelser – hela tiden med havet som utgångspunkt. Boken kan varmt rekommenderas, till och med läsas om, eftersom den liksom havets djup är fascinerande oändlig.

Text Nina Eklund Tegar

Titel Ikigai. Hitta din väg till ett långt och lyckligt liv.
Författare Héctor García och Francesc Miralles.
Förlag Norstedts.

Handling Läsaren lotsas genom den japanska filosofin Ikigai – konsten att åldras och förbli ung, guidas genom österländska tankesätt och fruktbara vardagsrutiner, träning, kost och inte minst till sökandet efter mening. Författarna tar exempel från andra världsdelar, tidseror och besöker den japanska ön Okinawa och byn Ogimi där invånarna lever längre än någon annanstans i världen.

Typiskt citat ”När vi kommer fram till områdets grannskapslokal blir vi mottagna av ett tjugotal åldringar som med stolthet berättar: yngste här är 83 år gammal!”

Omdöme Boken lovar att ta läsaren med på ”…denna fascinerande studie av Ogimiborna och deras livstil…”, vilket den också gör. Förutom detta drar författarna fördjupande paralleller från andra delar av världen eller långt tillbaka i tiden. Tyvärr gör detta att fokus från den österländska filosofin om Ikigai bleknar en aning. Boken hade vunnit på att istället utveckla detta ännu mer.

Text Nina Eklund Tegar

En mörk historia

Titel Käraste Herman.
Författare Maja Hagerman.
Förlag Norstedts.

Handling: Käraste Herman är berättelsen om professor Herman Lundborg, som länge förestod Statens rasbiologiska institut. Läsaren får stifta bekantskap med det tidiga nittonhundratalets allra obehagligaste vetenskap, både via skallmätningar och förnedrande utredningar om ”raslig renhet”. Men Lundborg framstår ändå inte som en i första hand ondskefull person. Han var djupt hängiven sina idéer och trodde sig nog verkligen arbeta för mänsklighetens väl. Därigenom kom han emellertid att göra sig till verktyg för ett mycket obehagligt förtryck, vilket aldrig bör förglömmas.

Typiskt citat: ”Rasbiologin har aldrig varit beskriven i våra standardverk om historia, men den är en del av Sveriges förflutna. Länge har det hetat att verksamheten inte var så viktig, och att den därför inte förtjänar mer än ett flyktigt omnämnande. Men jag tror att den har blivit viktigare. Just i vår tid behöver vi känna till hur de rasläror såg ut som fick nazismen att ta form, slå rot och börja växa.”

Omdöme: Käraste Herman kan varmt rekommenderas åt var och en som vill sätta sig in i en av de mörkare delarna av Sveriges historia. Hagermans bok är både initierad och välskriven, faktaspäckad och lättläst. Den som sett filmen Sameblod och önskar lära sig mer om tidens rasistiska tendenser har mycket att hämta.

Text Vincent Flink

Hårdkokt extra allt

Titel Styrkan.
Författare Don Winslow.
Förlag Harper Crime.

Handling Manhattan North Special Task Force har en ledare med rymligt och töjbart samvete. Han leder gruppens arbete med bestämd hand och enligt sin egen rättvisa. Vi får följa med till korrumperade politiker, småhandlare inom brott och de största knarkhandlarna. Och så lite kärlek. Den är lika skruvad som allting annat som försiggår.

Typiskt citat ”Just nu behöver jag dig”, svarar Sykes. ”Jag behöver dig och ditt team för att förhindra att DeVon Carter förvandlar mina gator till ett slakthus. Om du hjälper mig med det ska jag gå vidare och klättra uppåt så att du får vara i fred med ditt lilla kungarike här. Om du inte hjälper mig är du bara en vit finne i mitt svarta arsle och jag kommer se till att du blir förflyttad så långt från Manhattan North att du får använda en jävla sombrero när du går till jobbet.”

Omdöme Boken inleds med en uppräkning, listning, av de poliser som mördats i tjänsten under tiden under vilken författaren arbetat med boken. Av det skulle man kunna sluta sig till att författaren helt tar ställning för polisen då det kommer till vad som försiggår i samhällets utkanter, så är det emellertid inte. Om huvudkaraktären, kriminalinspektör Dennis John Malone kan man säga mycket, men något Guds bästa barn är han inte. Inte alls. Däremot präglas historien av en djup förståelse av och insikt om polisers situation, törs jag säga nästan kärlek till polisen som individ? Hur som helst, en mycket bra bok som nästan läser sig själv. Perfekt för sommarläsning, utmärkt att gå in och ut ur, du kan vara borta i en vecka; på två minuter är du tillbaka i Dennis Malones värld. Så läs den här boken, och efter det kan du lika gärna läsa allt av Don Winslow, han är nämligen lika bra hela tiden.

Text Richard Flinck


Taggar: