Taggar
TEXT |Anja Åberg
FOTO |Carlsson Bokförlag

Titel Ägget

Författare
Mats Ekdahl

Förlag
Carlsson Bokförlag

Citat
”Intet inom hela kokkonsten kan jämföras med ägget.”
Auguste Escoffier

”Tant de bruit pour une omelette – Vilket väsen för en omelett.”

 

Handling

Citaten är hämtade ur boken ”Ägget” skriven av journalisten och författaren Mats Ekdahl. Ekdahl tar oss med genom äggets historia från forntid till nutid med företal av kocken Jens Linder. En gastronomisk resa. En sann lovsång till ägget. Citat, fakta och anekdoter flödar tillsammans med en generös mängd recept från klassiska och nutida kockar. Här omnämns även konstnärer, författare, regissörer, skådespelare, musiker, politiker, arkitekter, forskare. Darwin, Napoleon, Churchill, Obama, Hemingway, Dali, Fabergé, Arne Jacobsen, Wolff, Proust, Zola, Stein, Johnny Cash, Paul McCartney, Fernard Point, Cajsa Warg, Ria Wägner, Jamie Oliver. Och vad kom först: Hönan eller ägget? Den eviga evolutionsfrågan får här sitt svar.

 

 

Omdöme

Ekdahl delger sin kärlek till ägget där recepten snyggt vävs in. Symboliskt, kulturellt och livgivande. Jordnära, himmelskt. Bild, konst, hantverk avlöser varandra. ”Äggtidsresan”, en slags trendspaning från år 1908 till 2018 och framåt avslutar denna omsorgsfullt skrivna bok. En bok för inspiration och upplysning, en bok att återvända till. För visst är det en konst att tillaga en omelett. Visst ligger det mycket i att inget inom hela kokkonsten kan jämföras med ägget.


Taggar:
TEXT |Anja Åberg
FOTO |Carlsson Bokförlag